Este
o varietate de ceapă verde tipică regiunii Tarragona, Catalonia, unde
și este înregistrată cu Origine de Denumire Protejată de normele UE. Tot
aici îi se mai spune și blanca gran tardana.
Calçoții sunt mai puțini iuți ca ceapa și nu au acel bulb pronunțat. Principala lor caracteristică este partea albă care poate ajunge și la 25 de cm, cu o grosime de 2,5 cm, rezultatul unor îngrijiri speciale: sunt îngropate între vaduri si acoperite cu pământ treptat, pe măsură ce cresc, astfel încat parte albă să fie mai consistentă. Această tehnică a fost inventată de Xat de Benaiges, un fermier din din satul catalan Valls, la începutul secolului XX. De atunci calçoții au devenit faimoși în toată lumea, fiind un trofeu căutat de gastronomi și gurmanzii elitiști.
Această popularitate este sporită anual de festivalurile catalane, care se petrec primăvara, în martie sau aprilie, în special cel din Valls, unde calcoții sunt fripți pe grătar și serviți cu sosul specific salvitxada (roşii, usturoi, migdale şi alune măcinate, vin, ulei de măsline, pesmet şi sare).
Calçoții sunt mai puțini iuți ca ceapa și nu au acel bulb pronunțat. Principala lor caracteristică este partea albă care poate ajunge și la 25 de cm, cu o grosime de 2,5 cm, rezultatul unor îngrijiri speciale: sunt îngropate între vaduri si acoperite cu pământ treptat, pe măsură ce cresc, astfel încat parte albă să fie mai consistentă. Această tehnică a fost inventată de Xat de Benaiges, un fermier din din satul catalan Valls, la începutul secolului XX. De atunci calçoții au devenit faimoși în toată lumea, fiind un trofeu căutat de gastronomi și gurmanzii elitiști.
Această popularitate este sporită anual de festivalurile catalane, care se petrec primăvara, în martie sau aprilie, în special cel din Valls, unde calcoții sunt fripți pe grătar și serviți cu sosul specific salvitxada (roşii, usturoi, migdale şi alune măcinate, vin, ulei de măsline, pesmet şi sare).
No hay comentarios :
Publicar un comentario