martes, 8 de abril de 2014

Enya

Enya s-a născut în Gweedore (Gaoth Dobhair în irlandeză) un mic orășel din comitatul Donegal, situat în nord-vestul Irlandei.
Talentul muzical l-a moștenit de la părinții ei, ambii muzicieni de renume, tatăl făcând parte dintr-o trupă muzicală Slieve Foy Band, iar mama, profesoară de muzică la școala din Gweedore. Ea este a șasea după vârstă, având încă 8 frați și surori, toți fiind înclinați spre muzică.

O mare parte din muzica ei este influențată de muzica tradițională irlandeză, celtică și clasică.
Ca un grup muzical, Enya reprezintă un parteneriat între trei persoane: Enya - ea însăși, care compune și redă muzica; Nicky Ryan, care produce albumele; și Roma Ryan, care scrie versuri în limbi diferite, cu excepția galezei, în care Enya va reda ea însăși versurile, doar dacă nu se specifică. Enya execută la toate instrumentele, precum și vocea pe straturi. Deși există anumite fragmente în care instrumente acustice sunt folosite, aproape toate sunetele din piesele artistei sunt create printr-un sintetizator. Amprenta muzicală este realizată prin stratificarea vocii de până la 80 de ori.
Sunetul ei de semnătură este cunoscut pentru folosirea unor aranjamente simple, cu multi-extensii de urmăriri ale vocii. Ea a declarat într-un interviu că o dată a suprapus vocea ei de aproximativ 500 de ori.

Pe albumul Amarantine, Enya, cântă pe lângă engleză, în japoneză și Loxian, cea din urmă, o limbă inventată de ea și Roma Ryan. Cu toate că cele mai multe din piesele sale sunt cântate în limba engleză, unele dintre melodii sunt cântate în întregime în irlandeză sau latină. Enya a cântat melodii scrise, de asemenea, în întregime sau parțial în galeză, spaniolă, franceză, și chiar și limbi create de J.R.R. Tolkien. Enya a efectuat cântece referitoare la Stăpânul Inelelor, de J.R.R. Tolkien , inclusiv din 1991 cu piesa "Lothlórien" (instrumental, pe albumul Shepherd Moons), din 2001 cu piesa "May It Be" (cântată în engleză și Quenya), și "Aníron" (în Sindarină)- ultimele două, pe care le-a compus, apar și pe coloana sonoră a filmului Stăpânul Inelelor - Frăția Inelului, regizat de Peter Jackson.

Enya a dat spectacole în direct la mai multe emisiuni de televiziune diverse, evenimente și ceremonii, dar ea n-a realizat vreodată un turneu. Ea a spus, însă, că i-ar plăcea să facă acest lucru într-o zi, și că ar fi o mare provocare.

Albumele ei reușesc să fie vândute în zeci de milioane de exemplare ,în tăcere, fără ca artista să fi făcut vreun turneu live în cariera ei. Din cauza acestei abilități de a vinde albume, o persoană de afaceri a denumit termenul Enyanomics.

Cu toate că a câștigat premii Grammy pentru "Cel Mai Bun Album New Age", Enya nu-și clasifică personal muzica ca aparținând genului New Age. Când a fost întrebată la ce gen s-ar clasifica muzica ei ca apartenență, ea a răspuns: "Enya".
Artista recunoaște că lucrează încet, dar toată muzica ei, de altfel, trece printr-o succesiune de procese complexe și implicit lente.

http://www.youtube.com/watch?v=7wfYIMyS_dI&feature=kp

No hay comentarios :

Publicar un comentario