jueves, 10 de abril de 2014

Aurul

Aurul este un metal dens, fiind unul dintre cele mai cunoscute metale pretioase. Unii istorici afirma faptul ca el a fost descoperit cu foarte multi ani inaintea cuprului. Se gaseste in aproximativ toata lumea, iar prelucrarea lui este destul de simpla. Locurile cele mai propice pentru cautarea aurului sunt raurile si minele. Aurul pur nu are o forma deosebita, el este gasit sub forma de bucati ce stralucesc, iar culoarea este intotdeauna galbena. Este atat de moale incat nu se pot confectiona bijuterii, nu rezista prelucrarii ce se face cu ajutorul unui ciocanel. Evident, pentru a rezista in timp, pentru a fii maleabil, acest metal pretios este amestecat in diferite cantitati cu alte metale (pretioase sau nepretioase). Din aceasta cauza, culoarea se poate modifica, rezultand aurul galben, aurul alb si aurul rosu. Inconvenientul sau este faptul ca se obtine in cantitati mici, iar pretul este ridicat.

Ce se poate face din aur

Asa cum observam din ce in ce mai des, aurul este in continua crestere – si ca valoare dar si ca popularitate. Studiile recente arata faptul ca in ultimii 20 de ani, pretul aurului a crescut considerabil – de 7 ori. Asadar, daca acum 20 de ani aveati un kg de aur pe care inca il pastrati pana in zilele noastre, puteti considera ca aveti 7 kg de aur. Persoanele care vor sa faca o investitie in aur, de obicei apeleaza la banca. Isi cumpara un lingou de aur si pur si simplu si-l pastreaza in vistieria acelei banci. Insa, daca persoana care vrea sa cumpere acest metal pretios nu vrea sa faca doar o investitie, ci doreste sa si poata „beneficia” dupa urma acesteia, poate achizitiona bijuterii. Doamnele care isi schimba permanent accesoriile sunt mult mai apreciate de societate, dar si mai elegante. Aurul a fost dintotdeauna apreciat si, de aceea, oamenii l-au gasit folositor in foarte multe domenii de activitate si anume:

Stomatologie

Imbracarea dintilor in aur a devenit o moda. Vedetele de la Hollywood, cele de hip-hop in general, au apelat la infrumusetarea dentitiei folosind aurul. Nici romanii nu sunt straini de aceasta practica, apeland des la serviciile stomatologului pentru acest lucru. O alta interventie ce se poate efectua cu ajutorul aurului este montarea unei coroane dentare, evident din aur. Metalul pretios trebuie sa aiba 20 sau 22 de carate, cel de 18 carate nefiind acceptat. Avantajul este ca rezista in timp, iar dezavantajul este doar cel estetic.

Bijuterii

De departe, cele mai cunoscute obiecte confectionate din aur sunt bijuteriile: inele, verighete, cercei, bratari si lanturi. Gama bijuteriilor este cea mai larga intrucat acestea pot sa difere prin culoare, ornamente, pietre pretioase aplicate, s.a.m.d. Finetea unei bijuterii este data in primul rand de metalul pretios din care este confectionata. Impletitura aurului alb cu cel galben este de o eleganta aparte, astfel incat din ce in ce mai multe doamne apeleaza la acest artificiu.

Telefonie mobila si IT

Cum pretul aurului a crescut foarte mult, oamenii se gandesc inainte sa arunce calculatorul sau telefonul, la modalitati in care il pot extrage din componente. Acesta este foarte des folosit intrucat este rezistent si are o conductibilitate crescuta. S-a facut un experiment care sa demonstreze ce cantitate de aur se poate extrage din obiectele pe are le folosim zilnic, dar toata lumea a fost dezamagita de rezultat: foarte putin aur si foarte multe substante toxice ce trebuie folosite.

Arta

Acest metal pretios este foarte des folosit in pictura. Forma in care acesta este utilizat este ca foita de aur. In general, aceasta foita este cel mai des vazuta in icoane, simbolizand coroana dar si o parte din mantaua unui sfant. Aceasta modalitate de infrumusetare a unei icoane a fost descoperita relativ de putin timp, dar este folosita cu succes.

Infrumusetare

Una dintre cele mai noi tehnici de infrumusetare este impachetarea cu aur. Expertii in beauty spun ca impachetarile ajuta pielea sa devina supla si stralucitoare. Inca de la prima sedinta se pot observa imbunatatiri remarcabile ale aspectului pielii si, de ce nu, a starii de spirit. Acestea se pot realiza in doua feluri: la cald sau la rece. Cea la cald este indicata celor care vor sa elimine unele kilograme in plus, iar cea la rece ajuta pielea sa isi recapete elasticitatea. Un alt trend in acest domeniu sunt cosmeticele ce contin acest metal pretios. Rujurile, fardurile, contin particule de aur de 24 de carate.

Monede

In Romania, primele monede de aur au fost emise in anul 1868. La acea vreme, erau facute pentru proba doar 200 de monede. Mai tarziu, in 1883, din acest metal pretios au fost batute exemplarele pentru circulatie. Populatia rroma cunoaste acesti banuti de aur ca fiind „mamudele”. Acestea se transmit din generatie in generatie, din mama in fiica, daruindu-se in ziua casatoriei. Fata de etnie rroma trebuie sa plece de la parintii ei cu zestre, aceasta fiind cel putin o salba de aur.

No hay comentarios :

Publicar un comentario