martes, 8 de abril de 2014

Arta huichol

Arta populară din Mexic este o activitate dinamică, avându-şi rădăcinile în evenimentele istorice, economice, sociale şi artistice. Sociologii consideră că aproximativ zece milioane de persoane lucrează  parţial sau total în acest tip de activitate, o mare parte din veniturile lor provenind din vânzarea producţiei artizanale.
În Mexic, cea mai mare parte a produselor  de artă populară au două rădăcini: tradiţia culturilor mezoamericane şi influenţele europeană, asiatică şi africană.
 
Ţesăturile
 
După mărturiile istorice consemnate în Codexuri (registre de evenimente importante sau registre de taxe, realizate din hârtie din coajă de dud sau piele de cerb), în culturile mezoamericane se ţeseau fibre de bumbac şi ixtle (fibre de cactus), în războaie de ţesut ce se fixau la brâu; acestea erau destinate confecţionării îmbrăcămintei.
De asemenea, se foloseau pielea de cerb, iepure sau puma, penele de papagal, vultur şi alte păsări, pentru a se împodobi veşmintele. O dată cu sosirea europenilor, s-au introdus pe Continentul American fibrele de lână, cânepă şi mătase, precum  şi războiul european de ţesut, cu pedale. Totuşi, femeile indiene au continuat să folosească războaie de ţesut ce se fixau la brâu (care dăinuiesc până azi).
În prezent, ţesătorii din Mexic folosesc bumbacul şi lâna pentru a ţese pânza folosită la confecţionarea îmbrăcămintei şi a accesoriilor lor vestimentare sau a articolelor de decor pentru locuinţe, iar fibrele de mătase, alături de  alte fibre, sunt utilizate pentru  a le împodobi.

http://culturacolectiva.com/arte-huichol-autonomia-estetica-y-tradicion/

No hay comentarios :

Publicar un comentario