lunes, 14 de abril de 2014

Arta de a iubi


Foto: Lectura acestei carti va dezamagi pe toti cei care se asteapta la o simpla instruire in arta de a iubi. Cartea aceasta isi propune tocmai contrariul. adica sa arate ca iubirea nu este un sentiment de care sa se poata bucura oricine, indiferent de gradul sau de maturitate. Cartea aceasta vrea sa-l convinga pe cititor ca toate tentativele sale de a iubi vor fi sortite esecului, daca nu va incerca, cat se poate de activ, sa-si dezvolte personalitatea deplina, astfel incat sa ajunga la o orientare productiva; ca satisfactia in iubirea individuala nu poate fi atinsa fara capacitatea de a-ti iubi aproapele, fara o autentica smerenie, fara curaj, credinta si disciplina. Intr-o cultura in care calitatile acestea sunt foarte rare, dobandirea capacitatii de a iubi ramane de asemenea, inevitabil, o realizare rara. Si. intr-adevar: putem sa ne intrebam fiecare cate persoane care iubeau cu adevarat am cunoscut.
Erich Fromm abordeaza in aceasta carte tematica iubirii. La inceput sa intreaba : este oare iubirea o arta? Raspunsul… da. Are in vedere diferitele tipuri de iubire, in funtie de obiectul iubirii: iubirea frateasca (sau cea a aproapelui), iubirea materna, iubirea erotica (aflata in stransa legatura cu perceptia mamei, a tatalui, cat si a relatiei dintre ei), iubirea de sine si iubirea de Dumnezeu (si aceasta depinzand foarte mult de perceptia mamei, a tatalui si a nivelului de maturitate al individului). Un alt capitol este destinat formelor de iubire dezintegrata (iubirea idolatra, cea sentimentala sau iluzia ca iubirea presupune neaparat absenta oricarui conflict) pentru a ne indrepta apoi inspre practica iubirii, care nu contine nicio reteta dinainte stabilita, ci se bazeaza pe cateva principii esentiale: concentrarea, disciplina si rabdarea.Lectura acestei carti va dezamagi pe toti cei care se asteapta la o simpla instruire in arta de a iubi. Cartea aceasta isi propune tocmai contrariul. adica sa arate ca iubirea nu este un sentiment de care sa se poata bucura oricine, indiferent de gradul sau de maturitate. Cartea aceasta vrea sa-l convinga pe cititor ca toate tentativele sale de a iubi vor fi sortite esecului, daca nu va incerca, cat se poate de activ, sa-si dezvolte personalitatea deplina, astfel incat sa ajunga la o orientare productiva; ca satisfactia in iubirea individuala nu poate fi atinsa fara capacitatea de a-ti iubi aproapele, fara o autentica smerenie, fara curaj, credinta si disciplina. Intr-o cultura in care calitatile acestea sunt foarte rare, dobandirea capacitatii de a iubi ramane de asemenea, inevitabil, o realizare rara. Si. intr-adevar: putem sa ne intrebam fiecare cate persoane care iubeau cu adevarat am cunoscut.
Erich Fromm abordeaza in aceasta carte tematica iubirii. La inceput sa intreaba : este oare iubirea o arta? Raspunsul… da. Are in vedere diferitele tipuri de iubire, in funtie de obiectul iubirii: iubirea frateasca (sau cea a aproapelui), iubirea materna, iubirea erotica (aflata in stransa legatura cu perceptia mamei, a tatalui, cat si a relatiei dintre ei), iubirea de sine si iubirea de Dumnezeu (si aceasta depinzand foarte mult de perceptia mamei, a tatalui si a nivelului de maturitate al individului). Un alt capitol este destinat formelor de iubire dezintegrata (iubirea idolatra, cea sentimentala sau iluzia ca iubirea presupune neaparat absenta oricarui conflict) pentru a ne indrepta apoi inspre practica iubirii, care nu contine nicio reteta dinainte stabilita, ci se bazeaza pe cateva principii esentiale: concentrarea, disciplina si rabdarea.

No hay comentarios :

Publicar un comentario