lunes, 28 de abril de 2014

Peşte in sos de ardei

Una foto de Roxana Vasiliu.
Se dau bucatile de merluciu prin faina si se prajesc in ulei incins.Nu trebuie sa se faca de tot, ci doar sa prinda o culoare frumoasa.In alta cratita, se adauga din uleiul rezultat de la prajirea pestelui si se pune la calit o ceapa mare (de preferat, sa nu fie uscata)si se sareaza.Cand devine stravezie, se adauga un ardei rosu (dintre cei mari) si un ardei galben (iese bun si fara) si se calesc bine vreo 4-5 minute, apoi se pune o lingurita de faina si cand s-a incorporat, se toarna un pahar de vin alb.Dupa ce a iesit un pic alcoolul, se pune si 1/2 pahar de apa si se lasa la redus, la foc mic.Cand a scazut la jumatate, se introduc bucatile de peste si se continua fierberea, pana cand sunt gata.Se potriveste de sare si piper si se serveste cu patrunjel verde maruntit si mamaliga (si painea-i buna).Pofta buna, dragilor!

Postludiul

“Literatura” sau sa ii spunem “informatura” abunda in a descrie cu lux de amanunte doua etape ale apropierii intime la specia homo sapiens -preludiul si interludiul, dar ignora, voit sau nu, unul din cele mai importante etape, nu atat pentru scopul imediat al activitatii sexuale, placerea senzoriala si/sau procreerea, cat mai ales pentru scopul de perspectiva si anume intretinerea unei relatii de calitate si de durata.
Aceasta etapa a activitatii sexuale este postludiul.
Nici in articole, nici in filmulete sau compozitii artistice nu se face consum inutil de “cerneala” sau pelicula pentru a surprinde partenerii ce fac, spun, sau gandesc dupa multiplele orgasme garantate de marketingul de profil.
Potludiul a disparut pentru ca ne grabim, pentru ca nu avem nevoie de proiectie in viitor? Pentru ca nu mai stim ce sa ne spunem cand am depasit deja obiectivul aflat in vizor?
Pentru ca nu mai avem resurse de energie sa investim in ceva care nu aduce nici un beneficiu concret, eficient si imediat?
Pentru ca de acele clipe ne este cel mai frica? Pentru ca ne trezim dintr-o data goi, atat pe dinafara cat mai ales pe dinauntru?
Spunem ca nu mai avem timp pentru postludiu, dar daca am duplica preludiul la sfarsit, schimband doar intentia, din a ne atinge in a ne apropia si a ne asculta?
Cum ar fi sa ridicam postludiul la un statut superior actului in sine, asa cum o simfonie este incununata de ultimele acorduri care raman sa rezoneze cu spiritul?
Cum ar fi sa avansam postludiul la statutul de “cireasa de pe tort”? colorat, zglobiu, dulce, nu neaparat mare, dar bine definit prin toate simturile?
Cum ar fi ca postludiul sa fie intimitatea sufletelor, asa cum interludiul este intimitatea trupurilor?
Poate ne-am trezi in loc sa adormim, am vorbi in loc sa fumam sau am tacea pentru doar a ne privi si zambi.
Poate ca atunci specia asta pe cale de disparitie, postludiul, ar da nastere la mai multi copii decat orice inseminare artificiala de mii de euro si asta numai pentru ca traseul luminos al sufletului s-ar deschide la ideea de cuplu in adevaratul sens al cuvantului, fara teama, sau vinovatie, sau graba.

domingo, 27 de abril de 2014

Racitura de curcan

Una foto de Roxana Vasiliu.
Se pune carnea de curcan (eu am avut o pulpa), intr-o cratita cu doi catei de usturoi, sare, cateva boabe de piper si o frunza de dafin, dar fara apa.Se pune cratita acoperita, intr-o alta cratita cu apa si se da la fiert, la foc mic, in jur de 2 ore jumate di verificand mereu sa aiba apa ptr vapor.Nu se pune apa peste carne, deoarece zeama pe care o va lasa, va fi mult mai gustoasa, iar carnea va avea un gust si o textura deosebita.Cand e gata, se strecoara zeama de la carne, se adauga 2-3 foi mici de gelatina si o cana de apa calduta.Se dizolva bine gelatina, se taie carnea bucatele si se pune intr-o forma (sau o tava de aluminiu de única folosinta), se lasa la frigider peste noapte si se serveste cu un pic de boia pe deasupra.Pe fundul formei, se poate pune o frunza de patrunjel sau cateva feliute de ardei copt, pentru decor. Pofta buna, dragilor!

sábado, 26 de abril de 2014

Mitocanul

Termenul mitocan deriva din cuvântul slavon de origine greceasca metoh sau metoc care desemna odinioara o casuta alaturata unei manastiri si unde un calugar ducea singur o viata particulara; mai târziu, marit, metocul a servit ca loc de gazduire pentru calatori. Dar, sa fie înteles, când acei calatori erau obraze simandicoase, staretul catadicsea sa-i adaposteasca în chiar conacul lui din incinta manastirii – asa ca numai omul de rând era trimis la metoc, zis apoi mitoc. Trist, nu-i asa? Mitocanul, la origine, e doar omul de rând pe care sfintia sa staretul de manastire nu-l ia în seama. Asadar, sens social. Cu vremea însa, termenul a capatat un sens peiorativ: mitocanul e omul care foloseste un limbaj grosolan si care-si baga furculita în farfuria ta. Si, din ce în ce, cuvântul s-a încarcat de noi pacate. Dar daca mitocanii se recrutau cu precadere dintre orasenii de la periferie sau dintre taranii de neam prost – cei care nu traiau cu frica lui Dumnezeu – mitocanii se puteau gasi si printre cei care se pretindeau boieri.
Că mitocanul poartă ghiul şi lanţuri grele de aur, că mitocana umblă cu unghii necurăţate şi vopsite, că se flendură prin târg în haine vulgare şi maşini extravagante, că au şi el şi ea un apetit insaţiabil pentru kitsch după cum menţionează „expertizele” simţului comun mi se par chestiuni mai puţin grave şi relevante decât faptul că mitocănia presupune în primul rând o conduită găunoasă, care se manifestă în contrasensul oricăror repere de civilitate. Chiar şi vulgaritatea nu mai reprezintă doar ceea ce, etimologic, însemna termenul „vulgar” în latină. Acesta a căpătat în timp conotaţii peiorative în mentalul şi limbajul colectiv. În mod analog mitocanul şi mujicul, cândva, erau doar oameni simpli, fără educaţie şi fără avere. Acum aceste noţiuni definesc întruchipări sociale „vulgare” însă în accepţiunea modernă şi nu tradiţională de vulgaritate: MITOCÁN, mitocani, s. m. Om cu comportări grosolane, vulgare; bădăran, mojic. ♦ (Înv.) Locuitor de la periferia unui oraş. – Mitoc + suf. -an.
Mitocanul este, prin excelenţă, adeptul indecenţei. Mitocanul nu îşi pune problema felului în care actele şi aparenţele lui pot leza demnitatea şi moralitatea celorlalţi. Mitocanul nu ţine cont de ceilalţi, dimpotriva, atitudinea sa de fond este una de dispreţ la adresea oricărui alt exponent al umanităţii. Dispreţul şi sfidarea sunt ceea ce îl animă; e îmboldit de ele să se poarte fără scrupule. Mitocănia presupune şi un anumit grad de mizantropie. Omul de bun simţ realizează: odată că nu e singur pe lume şi nu are dreptul să se comporte ca şi cum ar fi singur şi apoi îşi doreşte aprobarea şi aprecierea celorlalţi, integrarea în comunitate. Mitocanul, dimpotrivă, se află într-un conflict endemic cu viaţa socială, el resimte într-o cheie conflictuală raportarea la ceilalţi. Mitocanul vrea să îi strivească moral pe cei din jur, să îi umilească; există în fundalul manifestării mitocăneşti o dorinţă clară de a leza. Şi cum putem numi altfel acestă dorinţă de a răni, insulta şi umili decât compulsie agresivă?
Pe scurt, ceea ce caracterizează, sub aspect moral, mitocănia sunt următoarele atribute:
agresivitate, vulgaritate, intruziune nepermisă în viaţa unui necunoscut, sfidarea sau necunoaşterea unor norme elementare de conduită socială, tendinţe anarhiste.
Pe lângă faptul că se împopoţonează ca pomul de CRăciun pentru că aşa îi place lui sau ei (ceea ce nu e foarte grav), mitocanul caută să se facă remarcat prin „valorile” lui dubioase, să îşi scoată în evidenţă stilul agresiv-rudimentar de care e mândru, să-şi etaleze vocabularul „ales” şi imaginaţia scatologică şi asta nu într-un mod discret, desigur. Mai mult, mitocanul este conştient de faptul că „valorile” lui (ei) sunt controversate şi din acest motiv dezvoltă un anumit grad de aversie socială. Lipsa de educaţie, decenţă, civilitate ajung să îi pară calităţi, iar înzestrările celor „diferiţi” defecte. Aşa cum morocănosului îi e nesuferită jovialitatea, limbutului îi e hâdă tăcerea şi mitocanului îi cade în dizgraţie decenţa. Fapt e că dacă orice virtute e clădită în firea omului prin voinţă şi efort, orice non-virtute este o perpetuare indolentă a unei înclinaţii native a firii. Cei ce nu se supun unui proces autoeducativ şi care evită pe cât posibil orice efort lăuntric caută să se valorizeze mizând pe falsele lor calităţi (pentru că o caracteristică înnăscută nu este ceea ce numim propriu-zis calitate umană). Nimeni nu devine morocănos pentru că şi-a propus ori a făcut eforturi în acest sens. Nimeni nu dă semne de logoree pentru că şi-a făcut din verbalizarea excedentară un ideal. În mod analog nici mitocănia nu este un deziderat al cuiva ci expresia unei carenţe de decenţă, bonomie, politeţe, civilitate. Te poţi naşte cu înclinaţii certe spre mitocănie, pe când decenţa, bonomia, politeţea se învaţă. Copiii sunt agresivi, au o sensibilitate mimetică, ceea ce îi face vulnerabili la vulgaritate, sunt egoişti, gălăgioşi, etc: sunt elemente expuse virusului mitocăniei. Pe de altă parte sunt foarte receptivi şi la educaţie. Ce vreau să spun este că e întotdeauna mai la îndemână să devii mitocan decât altcumva. Mitocanul, ajuns la maturitate, îşi face un titlu de glorie din lipsa lui de educaţie, se împăunează cu ignoranţa şi analfabetismul sau civic, făcând din lipsa virtuţii un simulacru de virtute. Orgoliul nu poate fi înfrânt doar de conştiinţa unor carenţe. Orgoliul e instinct social. Poate fi ţinut sub control, eventual, dar şi pentru asta e nevoie de mari strădanii interioare.
Mitocanul e omul certitudinii. El e întotdeauna trezorierul unor „adevăruri” indubitabile dintre care majoritatea sunt prejudecăţi sau truisme. Mitocanul este întotdeauna mai deştept decât ceilalţi, el are „şcoala vieţii”, n-are nevoie de altă educaţie. Este categoric, tranşant în orice privinţă şi se pricepe la orice. E numai bun să îţi dea sfaturi, dar şi să îţi pună etichete cu nonşalanţă şi aplomb. Mitocanul îţi spune adeseori în dialog „ştii care e problema ta”, te întrebi dacă n-are cumva un tic verbal. Mai spune foarte des şi: „mă-nţelegi ce vreau să spun?”, considerându-te, evident, un tâmpit notoriu. Mitocanul nu se jenează să râdă în gura mare de o persoană cu handicap, să umilească un bătrân, să insulte, să facă aluzii la adresa formelor unei femei cunoscute sau nu… Mitocanul ţi se bagă în suflet, gesticulează abundent, vorbeşte peste tine, te sufocă, te acaparează cu prezenţa şi limbarniţa lui, cu subiectele care îi par lui vitale. Dacă îi pare că nu îl urmăreşti cu suficientă atenţie te trage de mânecă sau ridică tonul şi repetă ca o flaşnetă acelaşi lucru cât crede de cuviinţă. Mitocanul nu ştie să asculte, nu are răbdare şi nu i se pare oportun să o facă. Pentru el nu eşti decât un prilej de autoflatare, te bagă în seamă ca să aibă cui să se laude. Mitocănia este rudă cu vorbirea stridentă, precipitată, agresivă. Mitocanul nu critică, el înjură, nu argumentează ci judecă, nu îşi motivează niciodată gusturile şi opiniile. Are convingeri puternice, de neclintit, iar convingere înseamnă în cazul său idee fixă. Mitocanul are impresia că ştie totul despre un om la prima vedere. Pentru că universul lui e atât de limitat şi iluzia omnişcienţei e foarte profundă.
Mitocanul nu e un parvenit şi nici un impostor. E doar un ignorant autentic îmbătat de propria imagine şi pătruns de false valori. Impostorul şi parvenitul trişează, înşeală aperenţele pentru a obţine ilicit un anumit statut social. Mitocanul e un sociopat, un mizantrop rudimentar, agresiv. Mitocanul e întotdeauna sincer, debordează de sinceritate, nu-şi cenzurează nici un gând. Dar sinceritatea asta doar arareori se întâmplă să nu jignească şi să nu insulte. Uneori o face deliberat, alteori o face din inconştienţă. Excesul de sinceritate în sine este un teren fertil mitocăniei.
Aşadar nu este vorba doar despre o sumă de manifestări care lezează cultura estetică a comunităţii. Mitocănia este, în ce are mai substanţial, un fenomen specific alienării sociale, o meteahnă congenitală a anarhiei civice din ţările debusolate grav cum e a noastră. Mitocănia nu e sancţionată decât în societăţile care pot ţine piept anarhiei. Explozii de huliganism apar pretutindeni în lume, chiar şi unde te aştepţi mai puţin. La noi însă sunt slabe speranţe de stopare a expansiunii mitocăniei, pentru că aici nici măcar legile nu sunt luate în serios sau respectate, nici măcar de către legiuitori, darminte normele de bună cuviinţă…

jueves, 24 de abril de 2014

Lolita

Foto: "Lolita, lumina vieţii mele, focul inimii mele. Păcatul meu, sufletul meu. Lo-li-ta: vârful limbii urcă de trei ori pe cerul gurii şi atinge uşor dinţii de trei ori. Lo. Li. Ta”. şi întrebarea: există un al treilea sex?"

Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelung discutate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avandu-i ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani –, romanul a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

„Nu voi regreta niciodata ca am scris. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu totul celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica.” (Vladimir Nabokov)

„A fost interpretata mai ales ca o metafora, poate datorita povestii de iubire atat de tulburatoare. Humbert reprezinta Europa, Lumea Veche, protocolara si cultivata, in timp ce Lolita este asemenea Americii: in floare, atragatoare, dar nu foarte sclipitoare si putin vulgara... Humbert Humbert nu-si poate depasi conditia – juisarea lingvistica este pentru el la fel de importanta ca si satisfacerea libidoului sau captiv.” (Simon Leake)

„Cartile lui Vladimir Nabokov ocupa pe rafturile bibliotecii mele cam un metru si jumatate din spatiu, singurul care il intrece fiind Shakespeare… Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX.” (Martin Amis)

„Desi lumea ar trebui sa stie ca detest simbolurile si alegoriile (ceea ce se datoreaza in parte vechii mele repulsii fata de magia freudiana si in parte faptului ca nu pot suferi generalizarile nascocite de mitologii si sociologii literari), un lector, altminteri inteligent, care a frunzarit prima parte a cartii a vazut in «Batrana Europa pervertind tanara America», in timp ce alt frunzaritor a inteles ca romanul prezinta «Tanara America pervertind batrana Europa».” (Vladimir Nabokov)"Lolita, lumina vieţii mele, focul inimii mele. Păcatul meu, sufletul meu. Lo-li-ta: vârful limbii urcă de trei ori pe cerul gurii şi atinge uşor dinţii de trei ori. Lo. Li. Ta”. şi întrebarea: există un al treilea sex?"

Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelung discutate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avandu-i ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani –, romanul a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

„Nu voi regreta niciodata ca am scris. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu totul celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica.” (Vladimir Nabokov)

„A fost interpretata mai ales ca o metafora, poate datorita povestii de iubire atat de tulburatoare. Humbert reprezinta Europa, Lumea Veche, protocolara si cultivata, in timp ce Lolita este asemenea Americii: in floare, atragatoare, dar nu foarte sclipitoare si putin vulgara... Humbert Humbert nu-si poate depasi conditia – juisarea lingvistica este pentru el la fel de importanta ca si satisfacerea libidoului sau captiv.” (Simon Leake)

„Cartile lui Vladimir Nabokov ocupa pe rafturile bibliotecii mele cam un metru si jumatate din spatiu, singurul care il intrece fiind Shakespeare… Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX.” (Martin Amis)

„Desi lumea ar trebui sa stie ca detest simbolurile si alegoriile (ceea ce se datoreaza in parte vechii mele repulsii fata de magia freudiana si in parte faptului ca nu pot suferi generalizarile nascocite de mitologii si sociologii literari), un lector, altminteri inteligent, care a frunzarit prima parte a cartii a vazut in «Batrana Europa pervertind tanara America», in timp ce alt frunzaritor a inteles ca romanul prezinta «Tanara America pervertind batrana Europa».” (Vladimir Nabokov)
 

Freddie Mercury

Freddie Mercury (născut Farrokh Bulsara, Gujarati: ફ્રારુક બલ્સારા‌ n. 5 septembrie 1946; d. 24 noiembrie 1991) a fost un muzician, compozitor și textier britanic, cunoscut ca lider al formației britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor și pentru prestațiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaționale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions și Little Thing Called Love. Mercury a murit în urma unor complicații ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează Sindromul Imunodeficienței Dobândite.

Deși formația Queen nu a fost foarte apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă clară, deși indirectă, fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame (doar în anul 2001), aceasta a fost și continuă să fie extrem de iubită și apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reușit să vândă până în prezent aproape o jumătate de miliard de albume. Trupa a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Chart decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles. Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions și Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociații importante precum Sony Ericsson și Guinness World Records. În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept unul din cele mai importante personalități ale ultimilor 60 de ani Pe de altă parte, Mercury a fost criticat că și-a ținut secretă originea, preferințele sexuale și îmbolnăvirea de SIDA.

https://www.youtube.com/watch?v=3p4MZJsexEs

Macaroane taranesti

Una foto de Roxana Vasiliu.De Sf. Gheorghe, o reteta mai putin vazuta si probata, simpla dar foarte gustoasa: Macaroane taranesti. Se caleste o ceapa mare (sa nu va zgarciti), si cand e stravezie, se adauga un cartof taiat cubulete mici (mici de tot) si se continua calirea.Cand au prins culoare si cartofii sunt moi, se adauga muschiulet taiat cubulete (sau niste carnita de pe un ciolan sau coaste afumate), desi aici in Spania, doua bucati de chuletas de Sajonia, vin la fix. Se continua calirea, pana prinde si carnea culoare (vreo 5 minute), apoi se adauga macaroanele fierte si scurse, se potriveste de sare si piper si se amesteca bine, pana ajung si macaroanele la aceiasi temperatura.Se servesc fierbinti cu patrunjel tocat deasupra. Pofta buna, dragilor!

Haos

‎ne mai cultivam si noi , ceva...!?

Haos (sau Chaos) era personificarea haosului, a spațiului nelimitat care, în concepția grecilor, ar fi existat înainte de crearea lumii. Divinitate străveche, Haos era considerat de către unii drept fiul lui Cronos, de către alții drept tatăl lui Erebus, Aether, Hemera și Nyx.
Etimologia termenului provine din limba greacă: ( χάος, cháos) prin care se subînțelege o lume neformată, dezordonată, care după Hesiod a existat înaintea zeilor.
Prin explicarea mai detailată a termenului se poate asemăna această expresie cu un hău căscat (o prăpastie) ceeace se găsește în greacă: (χαίνω. "a căsca"), zeii apăruți în acesată perioadă ar fi fost Gaia, Nyx, Erebos, Eros și Tartaros.
Din punct de vedere geografic Haos după Hesiod ar fi o prăpastie de pe peninsula Peloponez, asemănată cu prăpastia dinainte de existența lumii ordonate Cosmos.
In prima parte a bibliei în legătura cu facerea lumii, în prima carte Facerea a lui Moise este amintit Haos în limba ebraică: תֹהוּ וָבֹהוּ (Tohuwabohu) ce ar însemna "mutare".‎ Haos (sau Chaos) era personificarea haosului, a spațiului nelimitat care, în concepția grecilor, ar fi existat înainte de crearea lumii. Divinitate străveche, Haos era considerat de către unii drept fiul lui Cronos, de către alții drept tatăl lui Erebus, Aether, Hemera și Nyx.
Etimologia termenului provine din limba greacă: ( χάος, cháos) prin care se subînțelege o lume neformată, dezordonată, care după Hesiod a existat înaintea zeilor.
Prin explicarea mai detailată a termenului se poate asemăna această expresie cu un hău căscat (o prăpastie) ceeace se găsește în greacă: (χαίνω. "a căsca"), zeii apăruți în acesată perioadă ar fi fost Gaia, Nyx, Erebos, Eros și Tartaros.
Din punct de vedere geografic Haos după Hesiod ar fi o prăpastie de pe peninsula Peloponez, asemănată cu prăpastia dinainte de existența lumii ordonate Cosmos.
In prima parte a bibliei în legătura cu facerea lumii, în prima carte Facerea a lui Moise este amintit Haos în limba ebraică: תֹהוּ וָבֹהוּ (Tohuwabohu) ce ar însemna "mutare".

martes, 22 de abril de 2014

Telekinezie

Termenul telekinezie ("mișcarea la distanță") este o alternativă a psihokineziei(din Greacă ψυχή, "psyche", însemnând minte, suflet ori respirație; șă κίνησις, "kinesis", însemnând mișcare; altfel spus "mișcarea cu puterea minții"). Telekinezia e un fenomen paranormal care presupune influențarea unor elemente pur fizice(spațiu, timp) fără intervenția unui element fizic. Telekinezia poate fi folosită pentru a muta ori a modifica starea fizică a unui obiect, ori pen...tru a influența diferite sisteme tehnologice(semafoare, generatoare de numere etc). Scepticii afirmă că telekinezia nu există cu adevărat și e doar o metodă de fraudă, de înșelătorie - asta chiar dacă persoanele ce dobândesc aceste puteri vin cu explicații ce au o bază reală solidă.
Uneori, aparițiile spectrale cu un poltergeist sunt atribuite telekineziei, deplasarea obiectelor prin puterea minții. Majoritatea acestor cazuri implică adolescenți, iar cercetătorii consideră că energia telekinetică ar putea fi legată de vârsta pubertății. Există însă și exemple în care acest principiu nu se aplică. O gospodină din Rusia, Nina Kulagina, a devenit celebră în anii 1960 pentru că avea puteri telekinetice. Kulagina a reușit să deplaseze pe o masă mai multe obiecte de mici dimensiuni, între care o verighetă și o sticlă. S-au luat măsuri de precauție pentru a se confirma că Nina nu folosea, de pildă, fire sau magneți ascunși, iar oamenii de știință au confirmat că nici un fel de forță nu putea explica mișcările respective. Alte exemple de telekinezie includ îndoirea unor obiecte de metal și prezicerea unor evenimente viitoare. În anii 1970, medium-ul israelian Uri Geller a uimit telespectatorii cu demonstrații în care îndoia diverse obiecte de metal, cu puterea minții. El susținea de asemenea că este capabil să facă ceasurile spectatorilor să se oprească. Din păcate, Geller nu a repetat cu succes aceste acțiuni și în condiții de laborator, iar criticii l-au discreditat rapid.
Teoria conform căreia telekinezia funcționează cu ajutorul câmpurilor energetice, magnetice sau electrice, a fost formulată de cercetători în 1934 și se mai bucură de credit și astăzi. Majoritatea experiențelor care implică telekinezie se produc, de obicei, accidental și sunt confundate cu alte tipuri de fenomene. Telekinezia e foarte populară în filme, în jocurile video ori în scrierile SF.

Goana dupa bani


“Documentarul, inspirat după o carte de Niall Ferguson, se constituie într-o pasionantă istorie a finanţelor şi a modului în care banii au influenţat cele mai importante momente din istoria Omenirii. Ce sunt banii? De unde vin şi când au aparut ei în istorie? O istorie a banilor într-un ritm alert şi o manieră lejeră de prezentare.” Premiul Emmy 2008 pentru cel mai bun documentar.

Sunt 6 episoade:
http://documentare.digitalarena.ro/goana-dupa-bani-01-avaritia-2008/

Robbie Williams


1. Robbie Williams detine un record inca neegalat in istoria premiilor Brit, fiind artistul cu cele mai multe trofee castigate. Robbie si-a trecut in palmares 12 trofee Brit Awards in calitate de artist solo, la care se adauga alte cinci cu...cerite alaturi de trupa Take That.

2. Robbie Williams are o cicatrice in zona capului. Artistul povestea la inceputul anilor 2000 ca s-a ales cu aceasta urma in copilarie, dupa ce a fost lovit cu o sticla.

3. Williams este un mare fan al conationalilor de la Queen. De altfel, cantaretul a avut ocazia sa colaboreze cu legendara trupa in 2001, cand au reinregistrat hit-ul "We Are The Champions" pentru coloana sonora a filmului "A Knight's Tale". Mai mult decat atat, Robbie a inclus in repertoriul sau de concert si alte preluari dupa Queen, intre care si "We Will Rock You" si "Too Much Love Will Kill You".

4. Robbie Williams si-ar fi dorit sa devina actor, insa in cele din urma a ajuns muzician dupa ce a participat la un casting care i-a asigurat un loc in formatia Take That.

5. In anul 2000, Robbie Williams a lansat single-ul "Rock DJ", care a beneficiat de un clip destul de socant in care artistul se dezbraca pe scena, iar la final se descotorosea inclusiv de pielea sa. Putin stiu insa ca piesa nu este 100% originala, ea continand cateva secvente din "It's Ecstasy When You Lay Down Next To Me", o melodie din repertoriul lui Barry White.

6. Robbie Williams a intrat in Cartea Recordurilor in anul 2006, cand a vandut intr-o singura zi 1,6 bilete la concertele din turneul "Close Encounters".

7. Pe lista femeilor cu care Robbie Williams a avut legaturi amoroase figureaza staruri ca Nicole Kidman sau Mel C, fosta membra a grupului Spice Girls. De asemenea, Williams a avut o relatie in 2002 cu Rachel Hunter, dupa ce fotomodelul a divortat de cantaretul Rod Stewart.
http://www.youtube.com/watch?v=f43nR8Wu_1Y

Cetatea Râșnov



Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.
http://www.youtube.com/watch?v=jp1byqC0UQk#t=111

lunes, 21 de abril de 2014

Telepatia

Telepatia (însemnând literal simțire la distanță) vine din greacă tele ("distanță") și pathe "sentiment" și se referă la abilitatea de a comunica informație de la o minte la alta, fiind o formă de percepție extra-senzorială sau cogniție anormală.
Această informație este raportată a fi "primită" în aceeași formă ca și cum ar fi de la simțurile convenționale. Telepatia este procesul care permite ca ființele să transmită informații de la unele la altele, fără a se folosi de limbajul verbal. Cei care au descoperit că telepatia se află printre fenomenele paranormalului erau adepții mesmerismului (teoria magnetismului animal). Aceștia au observat că unele persoane cu capacități magnetice pot citi gânduri și pot executa comenzi nerostite.
Sigmund Freud a considerat telepatia ca o facultate primitivă, care a fost pierdută de om în cursul evoluției sale. Conform afirmațiilor lui, indivizii legați "telepatic" trebuie să aibă o legatură emoțională foarte puternică, iar evenimentul transmis pe această cale trebuie încărcat cu sentimente negative. Pe de altă parte, Carl Gustav Jung i-a acordat o importanță mai mare, considerând telepatia o funcție de sincronizare și a descoperit prin experiențele sale că aceste fenomen ne influențează visele.
N. Wiener, cunoscut cibernetician de origine americană, consideră că suportul material al telepatiei îl constituie, de fapt, undele cu frecvența de 10 Hz, adică cele corespunzătoare ritmului alfa și că acestea ar fi active în stare de relaxare maximă. Însă psihofiziologii nu sunt de aceeași părere. Ei susțin că telepatia este o funcție a inconștientului care se manifestă îndeosebi în marile trăiri emoționale. Ca dovadă, aceștia aduc rezultatul experimentelor făcute pe animale. În timp ce acestora li se înregistrează electroencefalograma (EEG), la mare distanță li se sacrifică puii, iar în acea clipă, pe EEG apare un impuls nervos.
Camille Flammarion spunea: "Acțiunea unei minți asupra alteia, de la distanță, transmiterea de gânduri, de sugestii mentale și de comunicare la distanță nu sunt mai extraordinare decât acțiunea magnetului asupra fierului, decât influența Lunii asupra mării, decât transportarea vocii umane cu ajutorul electricității sau decât minunile științei contemporane. Doar comunicările psihice sunt superioare și acestea ne pot ajuta să dăm de urma cunoasterii naturii umane. Telepatia poate și trebuie să fie considerată de către știință o realitate incontestabilă. Mintea poate acționa împotriva altei minți fără intervenția simțurilor. Forțele psihice există cu adevarat, deși natura lor nu ne este cunoscută. Noi spunem că telepatia aparține ordinului psihic și nu celui fizic, psihologic, chimic sau mecanic, deoarece ea nu produce, transmite idei și gânduri, iar aceasta se manifestă fără cooperarea simțurilor noastre".

http://www.descopera.ro/fenomenele-paranormale/4679335-telepatia-misterioasa-comunicare-fara-de-cuvinte

The Hurricane

The Hurricane ( film si caz real )

Denzel Whasington il interpreteaza pe Rubin "Uraganul" Carter, un om al carui vis de a cistiga titlul de campion mondial al categoriei mijlocii la box este curmat dramatic de o eroare judiciara. Arestat, acuzat pe nedrept si judecat, alaturi de un fan al sau, John Artis, pentru uciderea a trei persoane intr-un bar din New Jersey, "Uraganul" este condamnat de trei ori la inchisoare pe viata. in celula se decide sa-si canalizeze frustrarea si disperarea scriindu-si propria poveste. 
Dar, cu toate ca autobiografica lui carte , "A saisprezecea runda" ,vede lumina tiparului, Carter ramine in spatele gratiilor, gasindu-si linistea sufleteasca in izolarea de lumea din afara si de interesul national stirnit de cazul sau (printre cei care au pledat cu pasiune numarindu-se Bob Dylan si Muhammad Ali). 
Peste mai multi ani, un tinar american stabilit in Canada, Lesra Martin (VICCELOUS REON SHANNON),citeste cartea lui Carter si gaseste, pentru prima oara in viata lui, o directie si un scop existentei sale si incepe sa corespondeze cu autorul. Convins de nevinovatia lui Carter adolescentul isi antreneaza proprii asistenti sociali - Terry Swinton (JOHN HANNAH), Lisa Peters (DEBORAH KARA UNGER) si Sam Chaiton (LIEV SCHREIBER) - intr-o sustinuta campanie pentru eliberarea lui Carter. 
Ezitind la inceput sa-si uneasca fortele cu acesti straini bine intentionati, Carter este cistigat repede de extraordinara lor pasiune dezinteresata, declarind: "Ura m-a adus in inchisoare, iubirea ma va elibera." Cu speranta si determinarea reinviate Carter poate sa-si continue lupta pentru dreptate si o eventuala recistigare a libertatii.
RIP Rubin Carter!... Denzel Whasington il interpreteaza pe Rubin "Uraganul" Carter, un om al carui vis de a cistiga titlul de campion mondial al categoriei mijlocii la box este curmat dramatic de o eroare judiciara. Arestat, acuzat pe nedrept si judecat, alaturi de un fan al sau, John Artis, pentru uciderea a trei persoane intr-un bar din New Jersey, "Uraganul" este condamnat de trei ori la inchisoare pe viata. in celula se decide sa-si canalizeze frustrarea si disperarea scriindu-si propria poveste.
Dar, cu toate ca autobiografica lui carte , "A saisprezecea runda" ,vede lumina tiparului, Carter ramine in spatele gratiilor, gasindu-si linistea sufleteasca in izolarea de lumea din afara si de interesul national stirnit de cazul sau (printre cei care au pledat cu pasiune numarindu-se Bob Dylan si Muhammad Ali).
Peste mai multi ani, un tinar american stabilit in Canada, Lesra Martin (VICCELOUS REON SHANNON),citeste cartea lui Carter si gaseste, pentru prima oara in viata lui, o directie si un scop existentei sale si incepe sa corespondeze cu autorul. Convins de nevinovatia lui Carter adolescentul isi antreneaza proprii asistenti sociali - Terry Swinton (JOHN HANNAH), Lisa Peters (DEBORAH KARA UNGER) si Sam Chaiton (LIEV SCHREIBER) - intr-o sustinuta campanie pentru eliberarea lui Carter.
Ezitind la inceput sa-si uneasca fortele cu acesti straini bine intentionati, Carter este cistigat repede de extraordinara lor pasiune dezinteresata, declarind: "Ura m-a adus in inchisoare, iubirea ma va elibera." Cu speranta si determinarea reinviate Carter poate sa-si continue lupta pentru dreptate si o eventuala recistigare a libertatii.
RIP Rubin Carter!...

sábado, 19 de abril de 2014

Cu bani...

Cu bani poti cumpara o locuinta, dar nu poti cumpara un camin ... Cu bani poti cumpara un ceas, dar nu poti cumpara timp ... Cu bani poti cumpara un pat, dar nu poti cumpara odihna ... Cu bani poti cumpara o carte, dar nu poti cumpara cultura ... Cu bani poti cumpara un medic, dar nu poti cumpara sanatate ... Cu bani poti cumpara o pozitie, dar nu poti cumpara respect ... Cu bani poti cumpara sange, dar nu poti cumpara viata ... Cu bani poti cumpara sex, dar nu poti cumpara iubirea ... Cu bani poti cumpara multe, dar nu si fericirea ...

Știați că...


Una foto de 321rentacar.
...Transalpina este cel mai înalt drum din România (2. 145 m) care poate fi traversat cu maşina. Inaugurarea acestui drum s-a făcut în anul 1938, dar modernizarea și asfaltarea au început abia în anul 2009. Acesta mai este numit și „Drumul Regelui”.

...Fabricarea unui automobil dureaza aproximativ 25 de ore. Surprinzător este faptul că aproape jumătate din acest timp, 10 ore, este alocat procesului de... vopsire.

... Nelipsitele ştergătoare sunt opera unei femei - Mary Anderson, americanca fiind official cea care în 1905 a dezvoltat un sistem mecanic de curăţire a parbrizului. O altă femeie cu un rol cheie în progresul automobilistic a fost Helen Blair Bartlett cea care a contribuit la perfecţionarea izolării bujiilor în anii ’30.

...Elveția este ţara cu cel mai mare Produs Intern Brut/locuitor din lume (43 800 dolari/loc.). Reprezintă unul dintre marile centre financiare ale lumii (primul loc pe Glob ca cifră de afaceri/locuitor).

... Cel mai bine conectat drum este Atlanterhavsveien din Norvegia, care se întinde pe 8 km şi are opt poduri care unesc tot atâtea insule.
Una foto de 321rentacar.

I knew i loved you

Poate că e intuiţia,
Dar sunt anumite lucruri de care pur şi simplu nu te îndoieşti,
Ca de exemplu, că în ochii tăi
Îmi pot vedea viitorul într-o clipită,
Şi iată că aşa e -
Îmi pare că mi-am găsit cel mai bun prieten.
Ştiu că aş putea suna un pic mai mult decât nebun,
Dar eu cred că

Am ştiut că te iubesc înainte să te cunosc,
Cred că te-am creat din vise,
Am ştiut că te iubesc înainte să te cunosc,
Am fost în aşteptare toată viaţa.

Pur şi simplu, nu există rimă sau motiv,
Doar acest sentiment că sunt complet,
Şi în ochii tăi
Văd bucăţile-lipsă
Pe care le căutam,
Cred că am găsit calea spre casă.

https://www.youtube.com/watch?v=jjnmICxvoVY

INXS

Trupa INXS a fost înfiinţată la Sydney în 1977 şi l-a avut ca solist pe Michael Hutchence, până la decesul acestuia, în 1997. De atunci, trupa a colaborat cu soliştii Jimmy Barnes, Terence Trent D’Arby, Jon Stevens, J.D. Fortune şi Ciaran Gribbin.

De la formarea sa, INXS a lansat albume şi compilaţii care s-au vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume, a avut piese ajunse în fruntea topurilor muzicale în ţări de pe patru continente, şase albume de Top 10 în Marea Britanie, cinci albume de Top 20 în Statele Unite ale Americii şi 33 de hituri în ţara lor natală.

Printre materialele discografice de succes lansate de-a lungul anilor de grupul australian se numără “Kick” (1987) – ce a înregistrat vânzări de peste 10 milioane de exemplare -, “X” (1990) şi “Welcome To Wherever You Are” (1992).

https://www.youtube.com/watch?v=_VU9DjQpvMQ

The Carpenters

The Carpenters a fost un duo muzical nord-american, care a constat din frații Richard Carpenter (n. 15 octombrie 1946) și Karen Carpenter (n. 2 martie 1950 - d. 4 februarie 1983). The Carpenters a atins apogeul carierei lor prin anii 1970.

Din cauza stresului continuu cauzat de turnee, Karen s-a îmbolnăvit de anorexie nervoasă, ceea ce a dus, în final, la moartea ei prematură. Karen a decedat în anul 1983, în orașul Downey, California.

http://www.youtube.com/watch?v=6inwzOooXRU

50 de lucruri pe care nu le stiai despre Michael Jackson

1. Videoclipul piesei "Billie Jean" a fost primul videoclip al unui artist de culoare difuzat la MTV.
2. Jackson detinea drepturile de difuzare pentru imnul statului Carolina de Sud, "Carolina on My Mind".
3. Sunt cinci statui de ceara cu Michael in muzeele Madame Tussaud din intreaga lume, performanta depasita doar de Elvis si Madonna, cu cate sase fiecare.
4. Castigurile totale ale lui Michael, din drepturi de autor, concerte, piese, videoclipuri = 500 de milioane de dolari.
5. Jackson are doua stele pe celebrul Hollywood Walk of Fame.
6. Artistul a primit un premiu in 1984 din partea presedintelui american Ronald Reagan, pentru sprijinul acordat celor care luptau cu alcoolul si drogurile.
7. Michael e al saptelea copil al familiei Jackson.
8. Trei albume ale lui sunt printre cele mai bine vandute din toate timpurile.
9. Jackson a batut-o pe Madonna in episodul dedicat lor din "Celebrity Deathmatch" la MTV.
10. "Thriller" ramane cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor.
11. Jackson a vandut peste 300 de milioane de inregistrari in intreaga lume.
12. Cateodata, Michael purta o esarfa neagra la mana pentru a aminti fanilor de suferintele copiilor din lume.
13. Super-eroul lui favorit era Morph din "X-Men".
14. Pentru miscarile lui originale de dans, pe care le-a facut pentru prima data in 1983, s-a inspirat de la niste dansatori vazuti pe strada, in fata unui hotel.
15. MC Hammer l-a provocat odata la un duel.. dansant. Jackson i-a raspuns: "Ti-am vazut videoclipurile si fiecare miscare pe care o folosesti e luata de la mine".
16. Little Richard a vrut ca Michael sa joace rolul sau dintr-o pelicula biografica.
17. Maimutica Bubbles e cel mai faimos animal de casa al lui Michael, dar si pitonul Crusher, lama Louie si soricelul Ben s-au numarat printre favoritii lui.
18. Un francez, fan obsedat, s-a sinucis in 1984 pentru ca mama sa nu i-a dat voie sa isi faca operatii estetice ca sa semene cu Michael.
19. In 1984, o biblioteca din America l-a acuzat ca nu a returnat cartile imprumutate si ca amenzile au o valoare de un milion de dolari. Au spus ca il iarta de amenzi daca le returneaza volumele cu autograf.
20. Jackson a dedicat albumul din 1997 "Blood On The Dancefloor" lui Elton John.
21. Michael era vegetarian.
22. A fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori, in 1997, ca membru al trupei Jackson 5, si in 2001, ca artist solo.
23. S-a intalnit cu actritele Brooke Shields si Tatum O'Neal.
24. Cantaretul avea mai multe porecle- Jacko, Wacko Jacko, The King of Pop sau MJ. Prietenii apropiati ii spun Smelly!
25. Videoclipul piesei "Thriller" a fost votat de mai multe ori cel mai bun clip al tuturor timpurilor.
26. Michael a primit un premiul MTV in 1994 pentru cea mai buna piesa de film, "Will You Be There" din " Free Willy".
27. Videoclipul piesei "Scream" alaturi de sora, Janet Jackson, este cel mai scump clip din istorie. A costat peste 7 milioane de dolari.
28. Albumul dublu "HIStory" este cel mai bine vandut album lansat in America.
29. "Blood on the Dance Floor" este cel mai bine vandut album de remix-uri.
30. Jackson era rege cu adevarat in Africa de Vest, unde i s-a dat un titlu regal de catre locuitorii din Gabon, in 1992.
31. Printre lucrurile pe care le facea inainte de un concert era si acela ca bea apa calda in care a pus o anumita marca de bomboane.
32. Detine marca inregistrata a unor pantofi sport care sa le permita dansatorilor sa se aplece in fata si in spate si care par sa sfideze gravitatia.
33. Jackson s-a nascut in 1958 in Gary, Indiana, unde acum se pun bazele unui muzeu dedicat starului.
34. Actorul din seria "Singur acasa", Macauley Culkin e nasul a doi dintre copiii lui Jackson, Paris si Prince Michael.
35. Culkin l-a ajutat pe Michael sa faca designul parcului de distractii de la ferma Neverland.
36. Michael s-a casatorit cu Lisa Marie Presley in 1994 in Republica Dominicana.
37. Jackson a castigat cel mai mare numar de premii Grammy intr-un singur an, opt, ca si Carlos Santana si Norah Jones.
38. Piesa "We Are The World" e scrisa in colaborare cu Lionel Ritchie.
39. Michael e nasul lui Nicole Ritchie si al fiului lui Barry Gibb de la Bee Gees, care ii poarta numele.
40. Alaturi de fratele lui, Tito, Michael a fost cavaler de onoare la nunta Lizei Minnelli cu David Gest.
41. Prestatia cantaretului in pauza SuperBowl-ului din 1993 este programul care a adus cea mai mare audienta din istoria televiziunilor americane.
42. Printre cei care au semnat regia videoclipurilor lui Michael s-au aflat Michael Scorsese, John Singleton sau John Landis.
43. In 1999, a platit 1,5 milioane de dolari pentru Oscarul acordat in 1939 celui mai bun film " Pe aripile vantului".
44. A aparut pe timbrele din Virgin Island, la mijlocul anilor '80, dupa ce locuitorii l-au votat ca fiind personalitatea pe care vor sa o vada si sa o onoreze.
45. Un amplu sondaj din 1997 l-a declarat "Cea mai faimoasa persoana din lume".
46. A ajutat la funeraliile organizate pentru actorul Gregory Peck, care a fost vecinul lui.
47. Jackson a descris-o pe prietena lui Elisabeth Taylor "ca o patura matasoasa, cu care i-ar placea sa se acopere".
48. Michael a pus voce pentru serialul "The Simpsons", lucru ce a fost tinut secret timp de mai bine de 12 ani. Personajul sau era un bolnav mintal, dar producatorii au confirmat oficial abia in 2003 ca Jackson a fost cel care a dat vocea.
49. Michael are aceeasi zi de nastere cu candidatul republican la presedintie John McCain, care a implinit 72 de ani. Alte vedete nascute in aceeasi zi sunt actritele Rebecca DeMornay si Carla Gugino.
50. In ultimul sondaj online, postat pe site-ul PopEater.com, 71% dintre cele 59.000 de persoane care au participat credeau ca Michael nu va mai reveni vreodata.

http://www.youtube.com/watch?v=2HsJ7CgmIVM&feature=kp

Gabriel Garcia Marquez

''Omul nu moare când ar trebui să moară, ci atunci când poate.''
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, s-a stins din viata joi seara.
''Nu plânge pentru că s-a terminat, zâmbeşte pentru că s-a petrecut.''

https://www.youtube.com/watch?v=fSY_QwDZBKA

jueves, 17 de abril de 2014

U2

Formatia U2 a marcat profund muzica anilor '80, aducand in prim plan un suflu nou si schimbandu-si stilul de la album la album. Cei 4 baieti au adoptat un stil non-conformist, abordand piese al caror text ataca subiecte mai mult sau mai putin tabu in acea perioada, cu radacini adanci in Biblie si care milita pentru incetarea violentelor din Irlanda si Irlanda de Nord, precum si a celor din intreaga lume. În prim-plan a iesit charismatica figura a lui Bono, cel ce s-a impus ca lider inca de la prima lor intalnire si totodata creatorul versurilor despre care aminteam putin mai sus. Profund marcat de moartea prematura a mamei sale cu care nu avusese o relatie foarte stransa, Bono si-a descarcat sufletul in cantecele perioadei de inceput a lui U2 in care vorbeste mai mult sau mai putin voalat despre aceasta trauma si devine un adevarat apostol atunci cand imbraca textele intr-o haina religioasa, prin care satirizeaza fapte si persoane sau doar prezinta evenimentele biblice asa cum au fost ele.
Mai mult de 120 milioane albume vandute in activitatea lor ce se intinde deja peste mai bine de doua decenii dovedesc cu certitudine ca U2 si-a cimentat reputatia de "classic rock n'roll band". În plus, invatand din mers, ei au impartit memorabilele reusite si rarele infrangeri ale unei cariere absolut extraordinare. Si trebuie mentionat faptul ca grupul a ramas intact de-a lungul timpului, avand in prezent aceeasi componenta ca la inceput. Nici un membru nu a parasit formatia si nimeni din afara nu li s-a alaturat. U2 este singura formatie cu o cariera de asemenea anvergura ce a reusit aceasta performanta.
Una din foarte putinele formatii ce au reusit sa obtina un consistent succes, atat din partea fanilor cat si a criticilor , si aceasta timp de mai bine de doua decenii , U2 a atestat acest succes in propria conditie, pe ambele laturi ale industriei muzicale (cea artistica si cea de business). Începand cu zilele de pionierat din Dublin si pana in prezent, formatia s-a eliberat de limitarile traditionale impuse de obicei unei trupe rock. Combinand un sunet original cu versuri sincere si incarcate de un profund mesaj social, U2 a castigat respectul criticilor si pe cel al fanilor, acestia urmarindu-i cu fanatism peste tot in lume.

https://www.youtube.com/watch?v=7xnHvAqHBTo

Drob de miel



Una foto de Roxana Vasiliu.
Una foto de Roxana Vasiliu.Una foto de Roxana Vasiliu.In frenezia prepararilor, azi va prezint clasicul drob de miel. Se pun la fiert organele de miel (spalate bine), iar cand dau in clocot, se arunca apa si se pun din nou la fiert in apa noua. Cand sunt bine fierte, se dau prin masina de tocat sau se toaca cu robotul. Se adauga ceapa verde, usturoi verde, marar si patrunjel (din belsug), taiate marunt, se potriveste de sare si piper si se incorporeaza 3-4 oua crude. Se pune intr-o tava unsa bine (sau tapetata cu hartie de copt), daca nu aveti un prapur intreg. Eu am avut doar 1/2 si am preferat sa il pun deasupra. Se aseaza primul strat si se pun 4-5 oua (in functie de dimensiuni) tari , apoi se acopera cu restul de pasta. Se da la cuptor, pana este gata. Se verifica cu o scobitoare. Se inteapa, iar cand iese uscata, inseamna ca drobul este facut. Pofta buna, dragilor !

miércoles, 16 de abril de 2014

Pastel de ciuperci

Una foto de Roxana Vasiliu.
Pentru ca tot suntem in pregatiri pentru masa de Paste, m-am gandit la un pastel de ciuperci, care poate inlocui cu succes drobul clasic.Se calesc ciupercile in putin unt si se adauga 2 catei de usturoi.Se toata marunt ceapa verde, usturoi verde, marar si patrunjel si se adauga peste ciupercile calite, racite si taiate marunt (se pot folosi ciuperci proaspete, congelate sau din conserva).Se potriveste de sare si piper si separat, se bat 3-4 oua cu doua linguri de smantana si 3 linguri de cascaval(eu am folosit Chedar si Emental,razuit) si se pune peste ciupercile cu verdeata.Se amesteca bine si se da la cuptor intr-o tava unsa cu unt, cam jumatate de ora.Daca se doreste, de poate pune intr-o tava de drob si in mijloc, se pot pune oua fierte tari. Nu se taie fierbinte.
Pofta buna, dragilor!

Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor. Traditii din ultimele zile ale Postului Pastelui .

Săptămâna Mare, ultima Săptămână a Postului Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti sufletele credincioșilor pentru a primi Învierea Domnului.

Potrivit tradiției, în această săptămână, se face curățenie generală în casă, se mătură curțile, se repară gardurile, se aerisesc toate hainele, așternuturile și covoarele.

Se spune că în această săptămână bărbații trebuie să muncească la câmp până, cel târziu, în ziua de joi, când revin în gospodărie pentru a-și ajuta soțiile la treburile casnice.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. Bărbații aprind focuri rituale în curți, pentru sufletele morților care se reîntorc acasă.

Joia Mare este ziua în care se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca și cozonacii.

În Joia Mare, oamenii merg la biserica să se spovedească și împartașească. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toți în haine de doliu, făcute din panză albă și cusute cu negru.

Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră.

Ultima vineri din POSTUL MARE este numită Vinerea Paștilor, VINEREA PATIMILOR, VINEREA NEAGRĂ, VINEREA SEACĂ sau VINEREA MARE. Conform tradiției creștine este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoșesc. Din această cauză VINEREA MARE este zi de post negru.

În VINEREA MARE este interzis a se face copturi. Există credința că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptura nu este mâncată nici măcar de pești.

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru, nu se face treabă sau mâncare, unii se scaldă în râuri pentru a fi sănătoși tot timpul anului și seara se merge la biserică pentru Prohod.

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi și să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le poarte de Paște.

De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul Mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiționale.

În Sâmbăta Mare fiecare gospodină își pregătește cu grijă coșul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfințire.

În el așterne un ștergar curat și așează o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac, o bucată de slănină, mușchi de porc, șuncă special preparată, zahăr, făina etc. Săptămâna Mare, ultima Săptămână a Postului Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti sufletele credincioșilor pentru a primi Învierea Domnului.
Potrivit tradiției, în această săptămână, se face curățenie generală în casă, se mătură curțile, se repară gardurile, se aerisesc toate hainele, așternuturile și covoarele.
Se spune că în această săptămână bărbații trebuie să muncească la câmp până, cel târziu, în ziua de joi, când revin în gospodărie pentru a-și ajuta soțiile la treburile casnice.
Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”
În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă.
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.
Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. Bărbații aprind focuri rituale în curți, pentru sufletele morților care se reîntorc acasă.
Joia Mare este ziua în care se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca și cozonacii.
În Joia Mare, oamenii merg la biserica să se spovedească și împartașească. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toți în haine de doliu, făcute din panză albă și cusute cu negru.
Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră.
Ultima vineri din POSTUL MARE este numită Vinerea Paștilor, VINEREA PATIMILOR, VINEREA NEAGRĂ, VINEREA SEACĂ sau VINEREA MARE. Conform tradiției creștine este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoșesc. Din această cauză VINEREA MARE este zi de post negru.
În VINEREA MARE este interzis a se face copturi. Există credința că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptura nu este mâncată nici măcar de pești.
În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru, nu se face treabă sau mâncare, unii se scaldă în râuri pentru a fi sănătoși tot timpul anului și seara se merge la biserică pentru Prohod.
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi și să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le poarte de Paște.
De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul Mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiționale.
În Sâmbăta Mare fiecare gospodină își pregătește cu grijă coșul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfințire.
În el așterne un ștergar curat și așează o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac, o bucată de slănină, mușchi de porc, șuncă special preparată, zahăr, făina etc.

martes, 15 de abril de 2014

Maos Last Dancer

O dramă bazată pe autobiografia lui Li Cunxin. La vârsta de 11 ani, Li a fost smuls din săracul său sat natal de delegaţii doamnei Mao şi dus la Beijing pentru a studia baletul. În 1979, aflat în Texas pentru schimb de experienţă, tânărul se îndrăgosteşte de o americană. Doi ani mai târziu, reuşeşte să scape de regimul Maoist, cerând azil politic, şi începe o carieră strălucită ca dansator principal în ansamblul din Houston şi, mai apoi, în cel al Australiei.

Midnight - Coldplay

“Midnight” este primul cântec lansat de Coldplay după “Atlas” din septembrie 2013, o piesă din soundtrack-ul filmului “The Hunger Games: Catching Fire”.

“Midnight” aduce un sound electronic și se concentrează pe vocea lui Chris Martin, plină de efecte. Versurile nu sunt ușor descifrabile, iar videoclipul “Midnight” ne oferă o vizualizare în raze X a poveștii. Pare a fi vorba de percepția orașului dinafara lui. Este o imagine întunecată construită deopotrivă prin sunet și imagine. Pe fundal, un ceas ne conduce prin pulsațiile sale sintetizate spre miezul nopții / Midnight. Fuga nocturnă prin pădure (evadarea din oraș), asemenea unui lup singuratic ce părăsește haita, amplifică misterul melodiei.

http://www.youtube.com/watch?v=BQeMxWjpr-Y