sábado, 22 de marzo de 2014

Ziua mondiala a apei

Din 1993, în fiecare an, 22 martie este desemnată ca fiind Ziua Mondială a Apei. Această zi sărbătorită la nivel internațional e marcată de o serie de evenimente despre apă care să atragă atenția asupra diverselor probleme cu care se confruntă omenirea în legătură cu apa potabilă, managementul sustenabil și ecologic a resurselor de apă de orice fel, în special a celor de apă proaspătă.

O zi dedicată sărbătoririi apei a fost sugestia făcută în 1992 din Conferinta pentru Dezvoltarea Mediului a Natiunilor Unite și are ca scop, în afara temei anuale, aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevarata lumina rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Tema din acest an este Apa și Energia, mai exact legătura interdependentă dintre cele două. Energia generată și transportată are nevoie de resurse de apă – hidroenergie, energie nucleară și termalp. Aproape 8% din energia globală folosită e utilizată pentru pompare, tratare și transportare a apei la consumatori.

Mesajele transmise de Ziua Mondială a Apei 2014

1. Apa are nevoie de energie, iar energia are nevoie de apă and energy requires water
Apa este necesară la producerea aproape tuturor formelor de energie. Energia este necesară pentru apă în toate etapele: extragere, tratare și distribuție.
2. Rezervele sunt limitate, iar cererea e în creștere
Cererea pentru apă proaspătă, la fel ca ce pentru energie va crește semnificativ în următoarele decenii. Aceste creșteri vor deveni provocări în viitor și vor pune multă presiune pe resurse în aproape toare regiunile, în special în economiile în curs de dezvoltare.
3. Economisind energie, economisim apă. Și viceversa
Alegerile în ceea ce privește aprovizionarea, distribuția, prețul și utilizarea apei și a energiei sunt interconectate.
4. Un miliard de persoane au nevoie urgent de acces la apă, electricitate și condiții sanitare
În toată lumea, 1.3 miliarde de persoane nu au curent electric, 768 millioane nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2.5 miliarde nu au condiții sanitare îmbunătățite.
5. Îmbunătățirea eficienței apei și a energiei e o chestiune imperativă, la fel ca și coordonarea și planificarea de politici comune între cele două sectoare
O mai bună înțelegere între cele două sectoare și a efectelor pe care le creează reciproc vor îmbunătăți coordonarea și vor reduce ineficiențele.

Obiectivele Zilei Mondiale a Apei în 2014

Să aducă în atenție interdependența dintre between apă și energie.
Să contribuie la o dezvoltare a dialogului pentru multitudinea de probleme ridicate de legătura dintre apă și energie.
Să demonstreze, prin studii de caz, factorilor de decizie din sectorul energetic sau al apei că abordările și soluțiile integrate la problemele dintre apă și energie dovedesc un impact social și economic mai mare.
Să identifice jucătorii cheie în interdependența apă-energie și să îi implice activ în dezvoltarea viitoare a celor două segmente în mod sustenabil.
Pentru a înțelege mai bine acest concept al interdependenței celor două domenii, vă invităm să urmăriți acest filmuleț.

No hay comentarios :

Publicar un comentario