jueves, 13 de marzo de 2014

Diploma de prost

"Asta vrea de fapt, ministra Educației, Ecaterina Andronescu! Asta înseamnă de fapt “bacalaureatul profesional”. Cum s-a ajuns aici si cine e de vina? Pai, ia sa vedem:
•Existau până in 2009, scoli profesionale. Profesionale pe bune! Unde cei săraci de minte (adică marea masa a poporului) sa poată învăța o meserie pe bune, ca sa poată munci pe bune, sa primească un salariu pe bune si sa trăiască la nivelul la care merita fiecare.
•Școlile erau ieftine (gândite pentru familiile sărace) si aveau chiar contracte cu firme din economia reala, care ii angajau pe elevi imediat după absolvire.
•Aceste scoli profesionale au fost desființate. Cine a fost idiotul care le-a desființat? Pai…chiar madam Cati Andronescu, când a fost ultima oara ministru al Educației. De ce le-a desființat? Din doua motive.
•Motivul oficial: “principiile” socialiste. Egalitatea sociala. Cică toți oamenii trebuie sa fie egali: adică toți trebuie sa meargă la liceu si după aia, toți trebuie sa meargă la facultate. Bineînțeles, o tâmpenie. Pentru ca facultatea nu-i pentru toata lumea. Chiar daca ii pui hățuri unui bou, tot nu-l faci cal!
•Motivul neoficial: banii comuniștilor. Spăgile. Legea data de madam Cati a alimentat imediat fabricile de diplome, adică facultățile controlate chiar de politruci, indiferent ca sunt de stat sau private. Si unde profesori sunt (surpriza!) chiar politicienii, indiferent de partid.
Consecințele desființării școlilor profesionale:
•Numărul absolvenților de liceu si al studenților a explodat. Dar simultan, calitatea absolvenților s-a prăbușit. Înainte erau doar “bacaloriati” analfabeți: acum exista analfabeți cu facultăți de relații publice, comunicare, studii europene, jurnalism etc. Forța de munca româneasca a fost descalificata intenționat, exact la începutul crizei economice.
•Pana in 2009, firmele dădeau la angajare teste de limba engleza. In 2012, Asociația Investitorilor Străini a anunțat ca firmele străine sunt obligate sa dea acum teste de limba…româna. Adică străinii ii testează pe români, la limba româna. Iar românii pica testele!
•In 2012, numărul absolvenților fără loc de munca a depășit 80.000. Nimeni nu angajează incompetenți cu diploma, indiferent daca e recunoscuta de Ministerul Educației!
•In schimb, facultățile (indiferent, de stat sau private) s-au umplut de bani. Spăgile date la minister pentru acreditarea universităților s-au îngroșat, iar salariile anumitor profesori au explodat: s-a ajuns peste 7000 de euro pe luna (ASE București). Cu cat livrau produse mai proaste, cu atât încasau mai mult!
•Printre beneficiarii legii Andronescu, se afla însăși Ecaterina Andronescu. Adică egalitate, egalitate…socialism, socialism…dar nu si pentru socialiști!
Bacalaureat profesional, fără școala profesionala?
Ce testează, de fapt, bacalaureatul profesional? Nimic! In nici un caz cunoștințele profesionale: pentru ca alea nu mai există. Pur si simplu, nu se mai predau, după desființarea școlilor profesionale.
Deci dai o diplomă, care pentru angajatori este egala cu zero, si o botezi “profesionala”. Si pretinzi ca angajatorii s-o ia in seamă (deși știi prea bine ca firmele disprețuiesc chiar si diplomele de facultate, tocmai pentru ca nu sunt acoperite de cunoștințe reale).
Cat de idiot poți sa fii?
Ce se va întâmpla în realitate, cu BAC-ul profesional?
Nimic. Firmele se vor pișa pe diplomele liceelor, așa cum se pișă acum și pe diplomele facultăților.
Da, învățământul românesc are o mare problemă. Dar soluția nu este “Bac-ul profesional”: o spun 59% dintre români, care s-au pronunțat împotriva acestei idei.
Care e soluția reală?
Simplu: sa recunoști ca oamenii nu sunt egali. Sa-i înveți pe bune o meserie. După ce-au învățat-o, sa-i testezi pe bune si sa le dai diploma de absolvire, tot pe bune. Adică sa reînființezi școlile profesionale!
Iar pe diploma lor sa nu scrie generalități (“absolvent de bac profesional”, auzi tâmpenie!). Ci ceva foarte concret: chelner, frizer, electrician, mecanic, instalator. Si orice altceva are nevoie piața muncii: adică firmele. Ca ele plătesc bugetul Educației, deci ele decid ce au nevoie. Nu un imbecil de ministru! Cine vrea sa se facă specialist in studii europene, sa se facă pe banii lu’ mă-sa, nu pe impozitele companiilor private!
Altfel spus, Ecaterina Andronescu a făcut in 2009 un mare căcat: iar acum trebuie sa-l mănânce.
E nepoliticos sa vorbești așa cu o doamnă?
Pai, ia sa vorbim noi politicos: dumneavoastră personal, doamna Ecaterina Andronescu, sunteți vinovata de trădarea intereselor României. Împreuna cu colegii dumneavoastră miniștri, ați subminat economia naționala.
In timp ce ei distrugeau firmele private cu taxe si spăgi, dumneavoastră le-ați lăsat fără forță de muncă calificata si le-ați distrus competitivitatea. Le-ați lovit din toate părțile! Produsele românești nu se mai cumpără acum nici măcar in România, iar milioane de români au ajuns să șteargă la cur italieni bătrâni si să se prostitueze prin toată Europa: ca de altceva nu mai sunt în stare!
Daca as fi vreun conspiraționist, as zice ca ați făcut exact pre pohta Rusiei: dar nu sunt, deci zic ca ați fost doar hoți si prosti. Prăbușirea economiei românești a dus la prăbușirea nivelului de trai. Iar prăbușirea nivelului de trai o sa va explodeze in față, ca o bombă: o bombă socială.
Va amintiți de tovarășa Elena Ceaușescu? Va amintiți cum fugea si urla de durere, când i-au intrat gloanțele in piept? Va amintiți cum arăta moartă in praf, cu paltonul ud de sânge? Ei bine, dânsa a făcut exact ce ați făcut si dumneavoastră: și-a trădat țara. Iar trădarea, doamnă, se plătește. Chiar și după ani de zile, se plătește.
Iar eu sper ca, atunci când veți plăti, plutonul sa apese pe trăgaci cu toata politețea
posibilă "

Dragos Ioan Coste

No hay comentarios :

Publicar un comentario