jueves, 20 de marzo de 2014

Dinu Lipatti

S-a născut în prispa primăverii, pe 19 martie 1917, la Bucureşti. Băieţelul cu ochii mari şi negri, prezenţa profundă si misterioasă, era firav şi bolnăvicios. Privirea sa era blândă şi impresionantă prin gravitatea ei. Înainte de orice altă definire ori descriere, Dinu Lipatti este un model. Era genul de om de o complexitate fenomenală şi incomprehensibilă pentru ceilalţi, asemenea lui Enescu.

Bolnav fiind de leucemie, muzicieni ca Yehudi Menuhin sau Igor Stravinski, au contribuit cu bani la procurarea Cortizonului, foarte scump în epocă. La mai puţin de trei luni de la ultimul său recital, pe data de 2 decembrie 1950, la doar 33 de ani, Dinu Lipatti s-a stins din viaţă, în timp ce asculta la radio Cvartetului în fa minor de Ludwig van Beethoven ..

Dar nu leucemia l-a ucis sau vreunul din tratamentele grele pe care le făcea de ani, ci abcesul survenit la singurul său plămân, pe care medicul personal nu l-a observat nici macar în ziua morţii..
Cu toate că viaţa talentatului pianist şi compozitor român Dinu Lipatti a fost curmată la numai 33 de ani, artistul a marcat istoria muzicii clasice nu numai româneşti, dar şi internaţionale. Interpretarea lui Dinu Lipatti a rămas nemuritoare, un exemplu de puritate care-l situează printre cei mai importanți interpreți ai secolului XX. În 1997, Academia Română conferea, cu o întârziere de aproape 50 de ani, titlul de membru de onoare al Academiei, post mortem, pianistului Dinu Lipatti.

No hay comentarios :

Publicar un comentario