sábado, 29 de marzo de 2014

De ce ar trebui să citeşti mai mult

Una dintre scuzele pe care le aud eu cel mai des când întreb pe cineva de ce nu citeşte este următoarea: “Nu am timp să mai şi citesc”.
În mintea mea replica aceasta întotdeauna s-a tradus în felul următor: “Nu am timp ca să mă mai şi educ”.
Permite-mi să mă refer la persoanele care răspund în felul acesta cu apelativul “Prietene”.
Prietene, dacă tu nu te educi, te educă alţii şi când altcineva pune mâna şi te educă, eşti expus unor riscuri extrem de mari, pentru că de cele mai multe ori, cei care te vor educa, nu vor reuşi să ţină cont de personalitatea ta şi de nevoile tale specifice de educare.
În plus, de ce te-ar educa pe tine bine, cineva care la fel probabil nu are timp să se educe nici pe sine?
Refuzul acesta de a deveni mai deştept, chiar şi cu 1% în fiecare zi, întotdeauna m-a pus pe gânduri.
Din toate discuţiile cu antreprenorii sau cu diverşi angajatori, a reieşit că marea problemă a forţei de muncă este o calitate inferioară a lucrurilor pe care le-au învăţat. De asemenea, cei care vor să angajeze sunt dezamăgiţi că nu găsesc oameni care să îşi fi luat problema educaţiei în propriile mâini, ci i-au aşteptat pe alţii să le bage în cap cunoştinţele necesare.
Într-un fel sau altul mai nimeni nu îşi mai face timp ca să devină mai deştept.
De ce?
Pentru că este mai ieftin să îţi cumperi acum un fast food, decât o carte, deşi dacă ai economisi 2 ieşiri în oras, ţi-ai putea lua o carte care ţi-ar putea schimba viaţa.
Noi oamenii, stăm prost cu analiza de tip cauză-efect. Nu luăm în considerare consecinţele pe termen lung ale deciziilor noastre mici.
Cum poţi tu să fii un om WOW, dacă nu eşti implicat constant într-un proces de dezvoltare, a cărui sursă de material bun educaţional ar putea fi cititul?
De ce alţii nu se dezvoltă
Manage-uim extrem de nefast deciziile noastre pe termen scurt. Ne este mai uşor să spunem DA la o ispită care ne face bine acum pentru o zi şi ne face rău încă 6, decât să spunem NU şi să ne fie rău pentru o zi şi să ne fie bine celălalte 6.
Oamenii care nu îşi pun educaţia în context nu se dezvoltă.
Chiar dacă am un blog care recomandă cărţi, nu pun cartea pe un piedestal acolo sus şi zic că e cea mai mare creaţie pe care a realizat-o omul.
Întotdeauna încerc să pun recomandările mele într-un context. Fără context eşti mort.
Nu citeşti pentru mine sau pentru bunica/mămica, citeşti pentru tine.
Îţi oferi şansa să devii mai deştept, mai bun în relaţia cu cei din jurul tău, mai încrezător în propriile şanse.
Da, au fost oameni care nu “s-au rupt” cu cititul şi s-au descurcat în viaţă. Totuşi, aceştia au avut o etapă în viaţa lor când au învăţat ca nişte nebuni din probabil alte “materiale”: Internet, bloguri, Wikipedia, video, conversaţii cu oameni mai deştepţi ca ei şi mai mult ca sigur, mulţi dintre ei tot la cărţi au ajuns.
Oamenii leneşi privind dezvoltarea propriei personalităţi şi îmbunătăţirea propriei persoane nu o să se dezvolte decât puţin spre deloc, pentru că văd întotdeauna totul în termeni de pierderi de timp, nu văd cititul ca pe o investiţie.
Vrei mai mult?
Pune mâna şi citeşte 1 carte pe săptămână.
Poate e un obiectiv ambiţios pentru tine, dar doar când vei deveni mai preocupat şi activ implicat în dezvoltarea ta, o să vadă şi alţi oameni că eşti preocupat ca tu să devii mai bun şi că meriţi o şansă: la promovare, la angajare, la o relaţie sau la orice altceva visezi tu.
Pentru unii o să devii o ameninţare, pentru alţii un viitor om pe care se pot baza.
Indiferent de ce cred alţii, tu vei deveni mai bun.
Cărţile nu sunt pentru tocilari, ci pentru oameni care vor mai mult de la ei şi de la viaţă.

No hay comentarios :

Publicar un comentario