jueves, 22 de mayo de 2014

Tiramisu

Tradus din italiana, numele acestei prajituri inseamna "ridica-ma", datorita continutului ei puternic energizant - oua, zahar si cafea tare - si este incadrata in dulciurile numite de italieni semifreddo (se servesc reci, dar nu aproape inghetate). Tiramisu este reteta care a fost aleasa pentru a reprezenta Italia in programul cultural Café Europe, derulat in 2006 la initiativa Austriei (pentru Romania, reteta aleasa a fost cea de cozonac). Cu toate ca astazi tiramisu este o prajitura foarte apreciata in intreaga lume, pana acum cateva decenii era aproape necunoscuta. Deoarece este o prajitura in straturi, unii sunt de parere ca ea provine din Toscana, "locul de bastina" al unei alte retete celebre, zuppa inglese ("supa englezeasca"), foarte asemanatoare cu tiramisu. Prajiturile in straturi exista din cele mai vechi timpuri, asa ca adevarata inovatie si marele succes ale retetei de tiramisu constau in combinarea ingrendientelor care-i definesc gustul: piscoturi, cafea, crema mascarpone si cacao. Se pare ca reteta a fost publicata prima data in 1983, in cartea Deserturi din Venetia a lui Giovanni Capnist, autorul mentionand ca o descoperise recent. Pe de alta parte, Alba si Aldo Campeol - patronii restaurantului venetian Le Beccherie - spun ca ei ar fi inventat reteta, la inceputul anilor '70, regretand ca nu au brevetat-o, mai ales prentru a impiedica sa se produca tot felul de alte combinatii fanteziste intitulate tiramisu. Pe de alta parte, patiserul care aproviziona localul Le Beccherie sustine ca el ar fi inventatorul...In fine, exista si teoria ca tiramisu ar fi o reteta aparuta in timpul Renasterii, cand curtezanele din Venetia (deseori locuind in imobile care aveau cafenele la parter), comandau noaptea, pentru ele si pentru domnii care le insoteau, platouri cu piscoturi, cafea tare si lichior sau vin rosu dulce.

No hay comentarios :

Publicar un comentario