martes, 27 de mayo de 2014

Ron Mueck

Arta lui Ron Mueck generează reacții dintre cele mai diferite,de la admirație contemplativă până la dezgust profund.
Admirația și inspirația lui pentru figurile hiperrealiste a pornit de la părinții lui care se ocupau cu realizarea de păpuși.
Ron Mueck este un artist care,după cum afirma într-un interviu acordat Sculpture Magazine, dorește să atragă atenția audienței asupra unor situații care aparent sunt normale,prin supradimensionarea lor.
Prima sa slujbă a fost ca realizator de manechine și păpusar pentru emisiuni tv dedicate copiilor (“Sesame Street” sau “Muppets Show”). A intrat apoi în lumea cinematografiei realizând personaje fantastice si efecte speciale (vezi filmul “Labyrinth” din 1986).
Sătul de munca în publicitate,Mueck s-a orientat curând spre sculptura realistă.
La începutul anilor ’90,când lucra încă în publicitate, pictoriţa portugheză Paula Rego i-a comandat o lucrare care să aibă chipul şi asemănarea lui Pinocchio. Manechinul a fost realizat cu atâta expresivitate, încât a rămas în atelierul artistei şi, descoperit ulterior de colecționarul Charles Saatchi, l-a aruncat pe angajat din industria publicitară fix în sânul artei.
Primele sale lucrări le-a realizat în fibră de sticlă,dar pe parcurs a început să folosească siliconul,deoarece îi permitea o modelare mai ușoară a diferitelor părți ale corpului și a implantului de păr.
Mueck a făcut senzație cu sculpturile hiperrealiste la “Sensation: Works from the Saatchi Collection“, expoziţie organizată în 1997 de Royal Art Academy din Londra, vehiculul care l-a propulsat rapid în rândul numelor importante din peisajul artelor contemporane.
Ajutorul din partea lui Saatchi i-a permis, financiar, sa creeze prima sa adevarată operă de artă, Tatal mort (Dead Dad)
Din fibră de sticlă, silicon şi fire de păr din propriul creştet l-a modelat pe tatal său mort şi l-a expus, în nud, la această expoziție din Londra, stârnind comentarii aprinse şi reacţii de toate soiurile.
Ron Mueck se inspiră din figurile prietenilor, ale rudelor ori trecătorilor de pe strada, pe care îi modeleaza întâi în lut şi-apoi îi transpune în dimensiuni bizare.Joaca lui cu proporţiile şi posturile corporale ciudate ale personajelor sunt modul în care alege sa ne transmită emoţii. Şi se descurcă de minune.Sculpturile sunt realizate atât de bine, încât ai senzația că în clipa următoare vor respira și vor mișca lângă tine.
Sculpturile sale imită până la cel mai mic detaliu fiecare părticică a corpului omenesc, fiecare por de pe față, fiecare fir de păr și alternanța între proporții, le face să arate reale, hidoase.
Mueck a creat 35 astfel de capodopere in 9 ani. Și fiecare este perfectă, fără cel mai mic defect.
 

No hay comentarios :

Publicar un comentario