sábado, 12 de julio de 2014

Festival Tailanda

În fiecare an în zona de nord a Thailandei se desfășoară Yi Peng, versiunea thailandeză a unui festival al luminilor. La fel ca la Loi Krathong, se pune o dorință și se rostește o rugăciune, însă de data aceasta obiectul-simbol este un lampion de orez (iluminat) ce este lansat în aer. De altfel cele două festivaluri sunt adesea confundate, deoarece Yi Peng are log în a doua lună conform calendarului Lana, atunci când este lună plină și de aceea se suprapune cu Loi Krathng.

Este una dintre cele mai mari sărbători budiste, așteptată cu nerăbdare pe întreg parcursul anului. Mii de oameni se roagă și meditează împreună pentru iertarea tuturor păcatelor și îndeplinirea dorințelor iar atmosfera este copleșitoare, o imensă vibrație pozitivă ce culminează cu înălțarea spre cer a tuturor acestor gânduri și emoții sub forma luminilor plutitoare. Acestea creează un spectacol grandios de umbre și străluciri ce taie răsuflarea și imaginea este ferică, exact cea întâlnită în numeroase reclame, ba chiar și un film de animație: mii de felinare strălucitoare plutind pe fundalul întunecat al unei nopți înstelate, ducând cu ele speranța în mai bine a oamenilor ce le privesc emoționați.

Lampioanele de acest tip sunt făcute din hârtie de orez sau hârtie reciclată și bețe de bambus, având la interior o lumânare. Provin din China, unde erau folosite inițial pe timp de război pentru a lumina câmpul de luptă atunci când bătăliile aveau loc noaptea sau ca sistem de semnalizare. Thailandezii cred însă că acestea aduc noroc, lunând ghinionul și ducând cu ele speranțele de mai bine ale celui care le-a lansat.

Există o multitudine de tipuri de astfel de lampioane, de la cele care se lansează în aer (khom loi), la cele care se atârnă (khom khwaen), cele care se pot transporta agățate pe un băț (khom thue) și cele care se rotesc sub presiunea aerului cald generat de lumânarea din interior (khom pariwat) – acestea sunt amplasate cel mai adesea în temple. Inițial doar călugării lansau aceste lampioane, acum însă toți thailandezii își arată respectul față de Budha și asociază rugăciunille de iertare a păcatelor și îndepărtarea tuturor problemelor cu momentul lansării lampioanelor.

Cea mai spectaculoasă celebrare are loc în Chiang Mai, fosta capitală a vechiului regat Lana. Cu această ocazie au loc parade cu lampioane de diverse tipuri, concursuri de miss, jocuri de lumini și sunete și diverse spectacole tradiționale. Unele dintre temple lansează dimineata lampioane imense la care sunt atașate artificii al căror zgomot se aude în întreg ținutul, iar seara se lansează simultan sute de mii de lampioane strălucitoare într-un loc anume din districtul Sansai. Lumea continuă să lanseze lumini plutitoare în întreaga provincie, până la ore târzii în noapte, o imagine aparte pe fundalul lunii pline strălucitoare.
 

No hay comentarios :

Publicar un comentario