sábado, 12 de julio de 2014

Exerciţii de echilibru

Când spui Tudor Chirilă îţi vin în minte multe cuvinte: muzică, nebunie, pasiune, bărbatul șarmant și frumos, nonconformism, sensibilitate. Unii îl văd ca fiind artistul perfect, alţii refuză să îl privească astfel. Eu îl văd ca pe un om complet, cu sufletul frumos.

"Poate că iubirea e atunci când, după ce ai stins lumina la baie şi ţi-ai văzut ochii obosiţi în oglindă, alţi ochi îi privesc pe ai tăi de undeva din întunericul apropiat. Şi eşti împăcat cu asta şi nu mai tânjeşti după nimic altceva. Poate că iubirea e când nu-ţi mai eşti ţie în oglindă."

"Exerciţii de echilibru" nu e o carte care te învaţă, ci una care te provoacă. Eşti invitat să îţi răspunzi la întrebări simple, dar la care nu te-ai gândit poate niciodată. Eşti provocat să alegi, să te regăseşti, să începi orice şi să crezi. Ne-am obișnuit să pledăm pentru nonconformism, dar am uitat că simplitatea e cel mai frumos câștig pe care un om îl poate deține. Uităm să mai privim Cerul, să mai mulțumim pentru ceea ce trăim, să mai îmbrățișăm, sau să mai ascultăm liniștea. Definim simplitatea ca o banalitate care ni se cuvine. Ni se cuvin oamenii, trăirile, amintirile, zilele, ba chiar respirațiile tuturor secundelor de viață pe care le trăim. Îmi place să descriu cartea lui Chirilă drept o lecţie despre noi şi despre ceea ce suntem în cursa aceasta dintre viaţă şi moarte. Dacă toată viaţa e doar un exerciţiu de regăsire, cum vom şti când ne-am găsit echilibrul în oamenii de lângă noi, în zilele trăite, în cele pierdute, în anii zâmbiţi, sau în anii în care am plâns? Cum vom şti să găsim echilibrul şi să îl păstrăm până la sfârşit? Când vom şti că trebuie să îl păstrăm?
Unul din cele mai frumoase mesaje ale cărții poate se află în esența cuvintelor mai jos citate. Lectura este cea mai frumoasă viziune pe care un om o poate descoperi. Ea este cea mai frumoasa oglindă în care un om se poate privi cu adevărat. Lectura e singura oglindă care ne poate reflecta sufletul. Oferiți timp cărților, oferiți-vă timp, oferiți timp și iubire oamenilor. Timpul este cea mai frumoasa investiție pe care un om o poate face pentru viață.

"Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi înhăitați-vă. Numai în haita de oameni deştepţi o să reuşiţi."


http://www.youtube.com/watch?v=ICKu-XrCT3I#t=121

No hay comentarios :

Publicar un comentario