Trufele reprezinta o specie de ciuperci comestibile, foarte scumpe,
numite si "diamantele pamantului", datorita dificultatii in găsirea lor.
Ele cresc în pădure, în sol, la o adâncime cuprinsa intre 5-40 cm pe
rădăcinile unor specii de arbori, cum ar fi: stejar, alun, pin, fag, dar
nu este exclus să fie găsite și pe rădăcinile altor specii de arbori cu
care formează, prin simbioză, organe specifice numite micorize. Evident
ca planta aflata în simbioza cu trufa îi confera
acesteia gustul, mirosul si culoarea specifica. Forma în schimb se
datoreaza particularitatii terenului, în functie de moliciunea acestuia.
In prezent se pota realiza si culturi de trufe, prin plantarea unor
puieti inoculati la radacina cu spori de trufa. Prin intermediul
micorizelor are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore și
ciupercă. Acestea au forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovoidă,
cu protuberanțe sau circumvoluțiuni mari de forma poligonală. Diametrul
poate fi cuprins între 4- 12 cm, iar greutatea se situează între 100-200
g, dar s-au gasit si trufe de aproximativ 1kg. Învelișul exterior este
gros, de culoare închisă, neagră-albastruie, neagră-brunie, violacee sau
albă. În trecut, la găsirea lor se foloseau porcii. Datorită faptului
că aceștia mâncau trufele s-a trecut la folosirea câinilor special
dresați, toate trufele ajungand, astfel, în coșul culegătorului si in
meniul diverselor restaurante de lux.
No hay comentarios :
Publicar un comentario