viernes, 28 de febrero de 2014

Trufa

Trufele reprezinta o specie de ciuperci comestibile, foarte scumpe, numite si "diamantele pamantului", datorita dificultatii in găsirea lor. Ele cresc în pădure, în sol, la o adâncime cuprinsa intre 5-40 cm pe rădăcinile unor specii de arbori, cum ar fi: stejar, alun, pin, fag, dar nu este exclus să fie găsite și pe rădăcinile altor specii de arbori cu care formează, prin simbioză, organe specifice numite micorize. Evident ca planta aflata în simbioza cu trufa îi confera acesteia gustul, mirosul si culoarea specifica. Forma în schimb se datoreaza particularitatii terenului, în functie de moliciunea acestuia. In prezent se pota realiza si culturi de trufe, prin plantarea unor puieti inoculati la radacina cu spori de trufa. Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore și ciupercă. Acestea au forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovoidă, cu protuberanțe sau circumvoluțiuni mari de forma poligonală. Diametrul poate fi cuprins între 4- 12 cm, iar greutatea se situează între 100-200 g, dar s-au gasit si trufe de aproximativ 1kg. Învelișul exterior este gros, de culoare închisă, neagră-albastruie, neagră-brunie, violacee sau albă. În trecut, la găsirea lor se foloseau porcii. Datorită faptului că aceștia mâncau trufele s-a trecut la folosirea câinilor special dresați, toate trufele ajungand, astfel, în coșul culegătorului si in meniul diverselor restaurante de lux.

No hay comentarios :

Publicar un comentario