jueves, 20 de febrero de 2014

Regiunile polare

Regiunile polare ale Pământului sunt acele zone ale globului care înconjoară polii geografici – arctic, repectiv antarctic. Aceste regiuni sunt caracterizate printr-un climat polar cu temperaturi extrem de scăzute și prin mari variații ale perioadelor cu lumina naturală, cu 24 de ore de lumină în timpul verii (nopți albe) și cu 24 de întuneric total în mijlocul iernii. Polul Nord și Polul Sud sunt acoperiți cu calote glaciare, calote care acoperă atât Oceanul Arctic cât și Antarctica.
În regiunea polară nordică se află numeroase așezări omenești, unul dintre motive fiind și Curentul Golfului din Oceanul Atlantic, care încălzește simțitor și unele porțiuni ale Oceanului Arctic. Situația este diferită în Antarctica unde, cu excepția stațiunilor științifice, nu există așezări omenești permanente, datorită temperaturilor mult mai scăzute precum și a izolării geografice a Antarctidei față de celelalte continente.

Polul Nord este extremitatea nordică a planetei terestre, fiind situat în Oceanul Arctic (Marea Glaciară Arctică).
Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord, în aprilie 1909, împreună cu asistentul lui și cu patru eschimoși. Polul nord geografic este situat la circa 1.600 km de polul nord magnetic, care în prezent se află în insula Bathurst din Canada.
Spre deosebire de Polul Sud, care se află pe continentul Antarctida, la Polul Nord nu există uscat (pământ), ci doar o calotă de gheață care plutește în Oceanul Arctic, ocean cuprins între coastele Asiei, Europei și Americii de Nord. Acest ocean comunică cu Oceanul Pacific (de-a lungul strâmtorii Bering) și cu Oceanul Atlantic. Suprafața totală a acestui ocean este de circa 14.000.000 km². Adâncimea lui este în medie de circa 1.500 m, având cel mai adânc punct de 5.450 m. Doar americanii și rușii aveau inițial cunoștințe avansate despre această zonă, pe care o foloseau în scopuri militare. Abia după sfârșitul războiului rece aceste informații au devenit disponibile pentru toți oamenii de știință.

Polul Sud este punctul cel mai sudic al planetei noastre; este situat pe continentul Antarctida sau în apropierea acestuia, aceasta depinzând de definiție.
Aici ar fi fost locul ideal pentru o oră locală universală, aici întâlnindu-se de fapt toate fusele orare. Dar pentru cercetătorii polari de aici ar fi fost imposibilă fixarea unui termen sau întâlniri, din care motiv pentru întregul continent Antarctida s-a stabilit un sistem orar unitar, fără a fragmenta continentul prin zonele fuselor orare existente geografic.

No hay comentarios :

Publicar un comentario