jueves, 20 de febrero de 2014

Attila

Attila sau Atila (latină Attila, greacă Ἀττήλας, n. 406 – d. 453) a fost cel mai puternic conducător al hunilor, domnind între anii 433–453. Născut într-o familie nobilă, el l-a urmat la tron pe unchiul său Rugila, împreună cu fratele său Bleda. A condus Imperiul Hun care se întindea de la munții Ural la fluviul Rin și de la Dunăre la marea Baltică.
În timpul domniei sale a fost unul dintre cei mai de temut inamici ai imperiilor romane de Răsărit și de Apus. El a traversat Dunărea de două ori și a jefuit în Balcani, dar nu a putut să ocupe Constantinopolul. De asemenea, el a încercat să cucerească Galia Romană (Franța modernă), traversând Rinul în 451 și mărșăluind spre Aurelianum (Orléans) înainte de a fi învins în Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice.
Ulterior, el a invadat Italia, devastând provinciile nordice, dar nu a putut să ocupe Roma. El a planificat inițierea de noi campanii împotriva romanilor, dar a murit în 453.
Attila mai este cunoscut și ca Attila Hunul, fiind supranumit în unele texte bisericești „Biciul lui Dumnezeu”. Originea numelui lui Attila e neclară. Se spune că termenul de Attila provenea de la Râul Volga. Alți istorici consideră că numele semnifică "conducătorul universal" în limba turcică relatată în Bulgaria Dunăreană.
Sunt multe variante în limbile moderne: Atli sau Atle în limbile nordice, Attila/Atilla/Etele în maghiară, Etzel în germană, Attila, Atilla, Atilay ori Atila în turcă, și Adil sau Edil în kazahă ori Adil sau Edil în mongolă.

No hay comentarios :

Publicar un comentario