viernes, 28 de febrero de 2014

Bijutierul

Fiecare bijuterie are povestea ei. Aceasta poveste incepe in mainile omului care i-a dat viata. Bijutierul. Adevaratul stapan al inelelor. Cel care ne face viata un pic mai frumoasa... si mai sclipitoare. Dar cred ca doamna Ana Apostolache poate sa explice mai bine ca mine:

"Ca sa fii un bun bijutier, trebuie sa stapinesti si tainele meseriei, ca un bun mestesugar, dar sa fii si artist. Sa stii cum sa prinzi o piatra intr-un inel sau cercel, dar sa stii si care piatra la ce model se potriveste si sa poti sfatui clientii ce anume s-ar potrivi fizionomiei lor, un anume model de cercei, sau la forma degetelor lor, un anumit tip de inel."

Ce face un bijutier

Mai intai trebuie sa tragem separam cele trei dimensiuni ale meseriei. Bijutierii se pot imparti in designeri de bijuterii, producatori si vanzatori. Designerii de bijuterii se pot ocupa doar de proiectarea podoabelor, fara sa participe efectiv la producerea lor. De cele mai multe ori este vorba despre absolventi ai unei scoli de arta sau de meserii. Designerii de bijuterii pot sa lucreze pentru o firma mare, sau sa fie independenti.

Industria bijuteriilor nu a ezitat sa integreze noile tehnologii de grafica pe calculator pentru a usura procesul de design al bijuteriilor. Designerii folosesc programe precum CAD pentru a crea bijuterii virtuale. Odata elaborat un design satisfacatorl, se produce un model din ceara pornind de la macheta virtuala. Modelul faciliteaza productia in serie a bijuteriei.

Producatorii de bijuterii sunt cei care trebuie sa dea viata bijuteriilor, pornind de la designul primit. Ei folosesc echipamentele din fabrici sau ateliere de bijuterii pentru a crea componentele bijuteriei care apoi sunt sudate sau lipite intre ele. Bijutierii lucreaza cu pietre si metale pretioase, si in afara de crearea propriu-zisa a bijuteriilor, indeplinesc alte functii precum lustruirea, repararea si gravarea lor. Este o munca migaloasa, care necesita dexteritate si o mare atentie catre detalii.

Avand in vedere valoarea materialelor, nu se permite nici o gresala. Daca lucreaza pentru o firma mare, un bijutier poate ajunge sa lucreze cu echipamente foarte sofisticate, lasere de exemplu, cu care trebuie sa taie si sculpteze pietrele pretioase. Un bijutier independent care lucreaza manual are un spatiu de lucru mic (o bancuta sau un birou) echipat cu instrumente de dimensiuni mici (lupa, penseta, clestii speciali, cu ghearele foarte fine, subtiri, balante, glaspapir) sau medii (masini de slefuit, unelte de îndoit, echipament de desen si de masurare, ustensile de lipit si de topit, patente).

Conditiile sunt dificile (zgomot si praf) dar macar stie ca fiecare piesa pe care o produce este unicat. Si cu atat mai valoaroasa.

Industria mai adopta in sanul ei si vanzatorii si evaluatorii de bijuterii. Vanzatorii de bijuterii pot fi angajati pentru a vinde in magazine, in urma unui training riguros. Evaluatorii de bijuterii stabilesc valoarea bijuteriilor pornind de la informatii despre starea pietei, bibliografie specializata, liste de preturi si chiar si Internetul. De cele mai multe ori lucreaza pentru firme de bijuterii, case de licitatii, case de amanet sau companii de asigurare.

Cum ajungi bijutier

"Eu consider ca pentru a invata bazele bijuteriei e nevoie de cel putin doi ani. Spun bazele, pentru ca la bijutieri toata viata e o continua invatare, fiecare nou model solicitindu-ti inventivitatea. De aceea, organizam cursuri de doi ani, pentru calificare la locul de munca, dar, surprinzator, tinerii nu se prea inghesuie."

Vanzatorii de bijuterii pot fi angajati doar pe baza farmecului personal si al abilitatii de a vinde. Majoritatea evaluatorilor au absolvit cursurile Facultatii de Geologie, unde se preda mineralogie si gemologie.

Cei care vor sa produca singuri bijuterii au la dispozitie carti de studiat si cursuri de luat. Cunostinte de matematica, design si chimie sunt de asemenea necesare. Trebuie sa ai rabdare, dexteritate si ceva simt artistic. In Romania bijuteriile se produc in continuare exclusiv in ateliere, manual. Odata ce novicele simte ca a acumulat destule cunostinte teoretice, poate sa incerce sa devina ucenic la un atelier de bijuterii.

No hay comentarios :

Publicar un comentario