jueves, 20 de febrero de 2014

Principatul Liechtenstein

Principatul Liechtenstein (în germană Fürstentum Liechtenstein) este un microstat alpin din Europa de Vest, la graniță cu Elveția la vest și Austria la est. De obicei se prescurtează cu „FL”.
Liechtenstein este cea mai mică țară vorbitoare de limba germană din lume. Este un principat, monarhie constituțională, cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele ale unei monarhii absolute. Actualul suveran este Prințul Hans Adam al II-lea. Are ca diviziuni administrative 11 municipii și își are capitala la Vaduz. Cea mai mare parte a teritoriului liechtensteinian este muntos, ceea ce permite practicarea sporturilor de iarnă. Relieful este caracterizat prin multe câmpuri cultivate și ferme mici, atât în Nord (Unterland), cât și în Sud (Oberland). Țara are un sector financiar puternic și a fost văzută, adesea în mod critic, ca un paradis fiscal. Este membră a Spațiului Economic European, dar nu și a Uniunii Europene, pentru care nu a arătat interes în aderare.
Liechtenstein este una dintre țările cu tradiție în domeniul secretului bancar. Odată cu criza financiară din 2008, țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au stabilit impunerea de sancțiuni țărilor care nu respectă standardele OCDE în privința taxelor. În septembrie 2009, conducerea principatului Liechtenstein a anunțat că a încheiat un acord cu autoritățile germane privind schimbul de informații financiare secrete din sectorul bancar, pentru a evita evaziunea fiscală.
Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mică țară a Europei (după Vatican, Monaco și San Marino), în anul 2002 înregistrându-se doar 32.840 de locuitori, mare parte din aceștia concentrându-se în capitala țării, Vaduz (5085 de locuitori, 2002). Principalele etnii din Liechtenstein sunt: elvețieni, austrieci, germani, italieni.
Liechtenstein a adoptat o politică de neutralitate și este una din puținele țări din lume care nu menține forțe militare. Armata a fost desființată imediat după Războiul Austro-Prusac, în care Liechtenstein a luptat cu 80 de oameni. Abolirea Confederației Germane, după terminarea războiului, a eliberat principatul de obligația de a întreține o armată, iar parlamentul a profitat de această ocazie, refuzând să aprobe orice alte cheltuieli militare. Prințul a obiectat că asemenea decizie ar lăsa țara fără apărare, dar a abandonat ideea pe 12 februarie 1868 și a dizolvat armata. Ultimul soldat care a servit sub drapelul Liechtensteinului a murit în 1939 la vârsta de 95 de ani.

No hay comentarios :

Publicar un comentario