jueves, 20 de febrero de 2014

Leucemia

Leucemia (din greaca veche λευκός leukos „alb” și αἷμα haima „sânge”) este un tip de cancer al sângelui sau al măduvei osoase caracterizată printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice. În anul 2000 aproximativ 256.000 de copii și adulți din întreaga lume au dezvoltat o formă de leucemie, iar 209.000 au murit din cauza ei. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți.
Sunt patru tipuri principale de leucemie. Starea de sănătate în leucemia acută se poate agrava rapid. Pacienții cu leucemie acută de cele mai multe ori se resimt imediat. La cei cu formă cronică evoluția este una lentă și de multe ori simptomele nu sunt vizibile decât atunci când boala este avansată. Aceste două forme - acută și cronică - împart fiecare din tipurile de leucemie. Aceste tipuri sunt în funcție de celula afectată - limfocitul sau mielocitul. Astfel există:
1) leucemie acută limfoidă (sau leucemie acută limfoblastică, abreviat LAL, în engleză ALL, acute lymphoblastic leukemia): este frecventă la copii, dar poate apărea și la adulți.
2) leucemie acută mieloidă (sau leucemie acută mieloblastică, abreviat LAM, în engleză AML, acute myeloblastic leukemia): poate afecta atât adulții cât și copiii.
3) leucemie limfoidă cronică (LLC, în engleză CLL, chronic lymphoid leukemia): este cea mai frecventă formă de leucemie a adultului, afectând în special persoanele în vârsta, această formă de leucemie afectând de obicei persoanele de peste cincizeci de ani si foarte rar copiii.
4) leucemie mieloidă cronică (LMC, engleză CML, chronic myeloid leukemia): această formă apare în special la adulți.
Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaște de ce unii oameni fac acestă boală și alții nu. Cercetările au arătat că unii oameni sunt mai predispuși decât alții la a face această boală. Un factor de risc este definit ca orice factor care poate crește probabilitatea de a avea o boală. Factorii de risc pentru leucemie sunt:
a) tratamentele de chimioterapie (utilizate în tratamentul cancerului);
b) expunerea la o serie de radiații sau substanțe chimice la locul de muncă;
c)fumatul
Simptomele depind de cât este de avansată boala și pot include:
febră și transpirații nocturne.
infecții frecvente și neobișnuite.
astenie și fatigabilitate (oboseală).
cefalee (durere de cap).
apariția de echimoze (vânătăi) pe corp și sângerări la nivelul gingiilor și la nivelul rectului.
creșterea în dimensiuni a abdomenului, dureri în partea stângă a acestuia sau în umărul drept, datorită splinei mărite.
tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gâtului sau la nivelul canalului inghinal.
scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate deoarece există senzația de plenitudine.
Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau niciun simptom (sunt asimptomatice), acestea apărând doar când boala este avansată.
Scopul tratamentului în leucemie este de a distruge celulele canceroase și a permite celulelor sănătoase, normale, să se formeze în măduva osoasă. Deciziile privind tratamentul se bazează pe tipul de leucemie, stadiul bolii, vârsta pe care o are pacientul, dar și pe starea generală de sănătate.

No hay comentarios :

Publicar un comentario